Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa apoteksmonopolet!

Annons

Apoteksmonopolet är unikt för Sverige. En trist, för att inte säga löjeväckande, konsekvens av systemet är att folk inte kan köpa receptfria, triviala läkemedel som exempelvis huvudvärkstabletter i snabbköpet.

Om akut behov plötsligt uppstår nattetid och/eller under en helg måste ett natt-och helgöppet apotek uppsökas. Sådana är tunnsådda. Monopolet innebär oförsvarliga svårigheter för de flesta av oss.

Vad gäller receptbelagda medikamenter är bilden en annan. Bensinstationer och snabbköp ska självklart inte okontrollerat kunna kränga kraftfulla droger till alla och en var. Ett rimligt krav är att den, som vill sälja receptbelagda mediciner dels har personal med farmaceptisk kompetens, dels att ruljansen står under fortlöpande statlig kontroll.

Det är inte den statliga kontrollen som ska avskaffas utan statens monopol på läkemedelsförsäljningen, som ska bort. Privata apotek liksom privata apoteksavdelningar på stormarknader och gallerior ska därför vara tillåtna.

Det nuvarande monopolet medför att ett statligt organ godtyckligt och utan motivering tämligen enväldigt kan bestämma vilka internationella läkemedelstillverkare, som ska tillåtas leverera sina produkter till apoteken.

Det är en orimlig ordning. Läkemedelsbestämmelserna ska självklart vara stränga till patienternas skydd. Men de läkemedel, som klarar de höga svenska kraven, ska få säljas oavsett vem den seriöse tillverkaren än är. Först då får vi en prissänkande konkurrens till konsumenternas fromma.

Från socialistiskt håll försvaras emellanåt apoteksmonopolet med att "privata apoteksägare inte ska tjäna pengar på människors sjukdom och lidande". Ett lika barockt som skenheligt argument.

Staten ska kontrollera att kvalitetskraven för tillåtna läkemedel efterlevs samt se till att förbjudna preparat stoppas effektivt.

Därutöver ska staten inte styra marknaden.

Mer läsning

Annons