Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöja sticker i ögonen

/

Annons

Diskrimineringsombudsmannen (DO) hävdade 2010 att det strider mot diskrimineringslagen att utestänga en elev från undervisningen för att hon bär slöja. Men nu slår Skolverket fast att skolor faktiskt får förbjuda heltäckande slöja i vissa situationer. Hur och när förbudet ska gälla är upp till den enskilde läraren.

Det är bra att Skolverket är tydligt. Att fokus ligger på den praktiska aspekten av slöjbärandet är ännu bättre. Den heltäckande slöjan sticker i ögonen på vissa och att förvandla frågan till en principsak riskerar att leda till en infekterad diskussion tolkningen av islam.

I Sverige råder religionsfrihet. Var och en har rätt att uttrycka sin tro i både kläder och tal, så länge man inte kränker andra. Men i vissa lägen kan ens personliga uttryck utgöra ett hinder, till exempel i en undervisningssituation där läraren måste kunna interagera med eleven. Eller i ett kök eller i ett laboratorium där skydds- eller arbetskläder måste bäras.

Visst kan det dyka upp problem med godtycklighet, men lärarna måste ges förtroende att själva avgöra när den heltäckande slöjan blir ett hinder för undervisningen. Viktigt är dock att skolan har en genomtänkt policy, gemensamt framtagen av lärare och skolledning.

Förbudet handlar om heltäckande slöjor, där bara ögonen syns. Vissa muslimska kvinnor döljer även ögonen med ett nät. Inte många kvinnor i Sverige bär den här typen av slöja, vilket gör "problemet" litet. I de fall där en elev har behövt identifiera sig vid prov eller liknande, har detta gått att lösa genom att en kvinnlig lärare ber att få kontrollera identiteten. Mycket handlar alltså om skolledningens attityd.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP), som redan 2010 krävde en lagändrig som möjliggjorde för lärare att förbjuda slöjor, har fått som han vill. Men det är nog nu. Sverige ska inte gå samma väg som exempelvis Frankrike, som röstade igenom ett förbud mot slöjor på allmän plats. Belgiens parlament har godkänt en liknande lag, och i Nederländerna och Italien arbetar extremhögern för att få till ett förbud enligt fransk modell.

En tolerant och öppen stämning ska råda i den svenska skolan. Det, däremot, är en principsak.

Mer läsning

Annons