Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp in politiken på högskolan

/

Annons

En hätsk diskussion har brutit ut på Svenska Dagbladets debattsida, efter att representanter från sju politiska ungdomsförbund skrivit en protestartikel mot att partier är portade från många universitet och högskolor. Förbundsordförandena är kritiska till att de inte får dela ut flygblad eller sätta upp informationsbord i högskolans lokaler, och hävdar att det ofta är studentkårerna som stoppar dem. Bland författarna finns Magnus Nilsson, ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet och Ida Drougge, ordförande för Moderata studenter.

Det är och ska vara upp till varje lärosäte att själv besluta om vilka partier, organisationer och företag som ska tillåtas göra reklam i lokalerna. Däremot kan man önska en större öppenhet mot de politiska partierna, särskilt i valtider. Det är förståeligt att studentkårerna vill förhindra att högskolorna blir politiska arenor. Lärandet ska självklart vara fritt från politisk och religiös påverkan.

Men kampanjandet behöver inte spåra ur i en hetsjakt på nya medlemmar, där samma parti dag ut och dag in blockerar huvudingången med banderoller och bord. Bra vore om varje högskola hade en genomtänkt policy för var och när representanter från de politiska partierna får komma.

Högskolan är inte en separat scen, utan en del av samhället. Genom att släppa in politiken stimuleras debatten, vilket är en av huvudpoängerna med högre utbildning.

Mer läsning

Annons