Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå vakt om högskolan

/
  • Marita Hilliges, rektor vid Högskolan Dalarna, får stöd från Region Dalarna i kampen om att kunna erbjuda studenter viktig utbildning i länet.

Annons

Omfördelningen av pengar från de regionala högskolorna till universiteten är ett oskick som regeringen måste förhindra. Om inte, så riskerar Dalarna att drabbas av färre utbildningsplatser, vilket är djupt olyckligt. Därför är det utmärkt att regionförbunden i Dalarna, Gävleborg, Jönköping och Blekinge påtalar saken för utbildningsminister Jan Björklund (FP). Det är också bra att språkbruket är tydligt. För det som nu pågår är, precis som det står i brevet till regeringen, en nedrustning vid några av landets högskolor. Värst drabbas Dalarna.

Från nästa år omfördelas 186 miljoner kronor per år från de uppräknade högskolorna till storstädernas universitet. Mest kännbar blir omfördelningen av pengar i Dalarna som tappar 59 miljoner kronor. Det är ett hårt slag mot högskolorna som nu riskerar att få svårare att leva upp till rollen som tillväxtfaktor i sina respektive län, vilket är en av grundbultarna i högskolornas uppdrag.

Precis som Region Dalarnas ordförande, kommunalrådet i Smedjebacken, Leif Nilsson (S), påpekar, kommer beslutet om att avlöva högskolan vid en sällsynt olämplig tidpunkt. Dalarna står som bekant inför en utomordentligt spännande period med långt framskridna planer på ny gruvbrytning i Ludvika, utökad gruvbrytning i Garpenberg och verksamhetsutökning vid ABB och Spendrups i Ludvika respektive Grängesberg.

Industrin kräver välutbildad personal och Dalarnas regionledning tycker att det är naturligt att den egna högskolan erbjuder utbildningsplatser i stället för att studenterna ska behöva flytta till Stockholm, Göteborg eller Linköping för att få utbildning. Det är säkert också rätt som regionledningen hävdar, nämligen att det finns en uppenbar risk för att unga som flyttar inte återkommer till Dalarna, även om regionen skulle locka med intressanta jobb. Erfarenhetsmässigt leder flera års studier i en storstadsregion att många blir kvar tack vare ett större utbud av spännande sysselsättning.

Eftersom inte bara industrin, utan även besöksnäringen står inför en planerad utökning, är det dubbelt allvarligt att högskolan i Dalarna avlövas på adekvat utbildning för framtidens jobb. Förhoppningsvis inser allianspartiernas representanter på riksdagens dalabänk att de inte stillatigande kan stå och se på medan Jan Björklund och utbildningsdepartementet avlövar högskolans möjligheter att samspela med näringslivet om utvecklingen av Dalarna.

Mer läsning

Annons