Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå vakt om arbetslinjen! "

Annons

I veckan som gick har det framgått att Hedemora är den kommun i Dalarna som har störst andel förtidspensionerade. Samtidigt har arbetsförmedlingen i Hedemora hur mycket pengar som helst över i stöd för att få ut långtidssjukskrivna, handikappade och långtidsarbetslösa i arbete.

Jobben finns helt enkelt inte. Företagarna är inte intresserade trots de riktade stöden.

Mot den bakgrunden - där Hedemora bara är en av topparna på det nationella isberget - blev tisdagens partiledarduell mellan statsminister Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt ett stort slag i luften.

Ingen av herrarna lyckades förklara för tv-tittarna och radiolyssnarna hur de nya jobben ska uppstå.

Fredrik Reinfeldt hade uppenbara problem att förklara hur mindre i plånboken för sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer ger fler jobb. Han hade också svårt att värja sig mot anklagelsen att moderaterna i själva verket är ute efter lönesänkningar.

Göran Persson hade å andra sidan ingenting annat att komma med än den vanliga visan om att ordning och reda i ekonomin tillsammans med utbildning och forskning ger nya jobb, men att det tar tid.

I sammanfattning blev partiledardebatten en tillställning där Fredrik Reinfeldt inte kunde försvara moderaternas politik, medan Göran Persson saknade en regeringspolitik att presentera.

För båda är det grundläggande problemet att det finns minst fem arbetssökande på varje ledigt jobb, och då har jag bara räknat med de som är öppet arbetslösa.

För den borgerliga alliansen återstår att pedagogiskt förklara vad deras förbättrade villkor för företagarna egentligen innebär och vilka effekter slopade arbetsgivaravgifter för långtidsarbetslösa kan få.

Från socialdemokratiskt håll blir det alltmer uppenbart att man också tänker sig en särskild arbetsmarknad för dem som stått utan arbete länge. I höstens budget ska regeringen "bygga en bro tillbaka till arbetslivet", för att citera finansminister Pär Nuder.

Regeringen är sent ur startgroparna och frågan är om åtgärderna hinner få någon större effekt före valet nästa år. Men alldeles bortsett från de politiskt taktiska aspekterna måste förmodligen det kommande styret, oavsett färg, tänka nytt om den svenska arbetslinjen ska fås att fungera igen.

Båda sidor kan hämta inspiration från SACO:s samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg. I onsdags bet han huvudet av skammen och förklarade att det gamla synsättet inte fungerar längre. Det räcker inte längre att vara arbetssökande för att få arbete, lösningen blir ofta i praktiken i stället långa sjukskrivningar och förtidspension, skrev Wetterberg i DN.

För att återupprätta arbetslinjen föreslår han 100 000 offentliga "samhällsarbeten". Arbetsförmedlingen och försäkringskassan ska kunna ställa deltagande i samhällsarbete som villkor för att få ersättning.

Visserligen finns då de vanliga invändningarna om att ordinarie arbeten riskerar att trängas ut och att jobb som betalas med a-kassa kan pressa ner löneläget. Men å andra sidan innebär dagens situation att vi enligt Wetterberg betalar massor av miljarder för att köpa ut människor som inte ska konkurrera med dem som är kvar på arbetsmarknaden.

Kan man arbeta så ska man också göra det, annars får man försörja sig själv på något annat sätt. Det är själva fundamentet för det svenska välfärdssystemet. Men då måste det också finnas några arbeten att få.

Därför gör såväl Göran Persson som Fredrik Reinfeldt klokt i att lyssna och lära av Gunnar Wetterberg.

023-936 15

Mer läsning

Annons