Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbråk om ansvar

Annons

Skolverket hävdar i en rapport att orsaken till att så många elever inte lyckas i skolan kan vara kommunernas sätt att sköta den. Verket hoppas att rapporten ska väcka diskussion i kommunerna. På den punkten kommer myndigheten med all säkerhet att bli bönhörd. Redan har Sveriges kommuner och landsting (SKL) reagerat surt över Skolverkets slutsatser, särskilt som den viktigaste av dem är att kommunernas huvudmannaskap ifrågasätts.

Maria Stockhaus, ordförande i utbildningsberedningen vid SKL, trappar upp konflikten genom att kritisera Skolverket för dess arbetssätt: Stockhaus menar att verket borde ha en dialog med ansvariga politiker i kommunhusen i stället för att skicka allmänna råd till rektorer och lärare. Någon utredning om en kommunalisering vill hon inte veta av.

Men ett av lärarfacken, Lärarnas riksförbund (LR), applåderar Skolverket och ser rapporten som ett erkännande av organisationens egen kritik av kommunaliseringens konsekvenser.

Skolans huvudmannaskap är viktigt. Men oavsett vem som har ansvar för huvudmannaskapet är det viktigaste att likhetsprincipen upprätthålls och att ansvariga politiker ställer ekonomiska resurser till förfogande. Annars är det omöjligt att uppfylla skolans nationella mål

Mer läsning

Annons