Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesänkande statsbärare

/

Annons

Vilka liberala förväntningar kan man egentligen ha på riksdagspartierna? I dag inleder ledarredaktionen en serie ledare, skrivna av medarbetare på Liberala nyhetsbyrån. Först ut är Moderaterna.

Det senaste decenniet har Moderaterna fördubblat sitt väljarstöd. Resan från 2002 års valresultat på 15,2 procent är sensationell. Inte minst för att Moderaternas politiska makeover, från skattesänkare till statsbärare, har skett med hjälp av just skattesänkningar.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg sänker skatter på ett sätt som Bo Lundgren bara kunde drömma om. Moderaterna har drivit igenom fyra jobbskatteavdrag, med hjälp av en retorik som konsekvent utgår från låg- och medelinkomsttagaren.

Mindre stat och mer individ är kärnan även i nya Moderaterna. Den bärande tanken är att medborgarna ska få mer pengar att disponera. Inkomstskattesänkningarna har gett arbetaren med 240 000 kronor i årsinkomst drygt 1 500 kronor mer i månaden. Tjänstemannen som tjänar 360 000 kronor om året, har fått ytterligare en tusenlapp, medan företagsledaren med en årsinkomst strax under miljonen, får behålla cirka 4 000 kronor mer varje månad.

Jobbskatteavdragen knyter ekonomiska band mellan olika grupper av den arbetande befolkningen. Yrkeskategorierna med låga inkomster får störst procentuella sänkningar; yrkeskategorierna med höga inkomster ges mest i kronor och ören. Upplägget är väl genomtänkt. Dels för att Moderaterna attraherar fler låg- och medelinkomsttagare, dels för att jobbskatteavdragen utmanar socialdemokratins historiska förmåga att bygga allianser mellan tjänstemän och arbetare. Kryddat med en kommunikation som vädjar till lutheranska dygder, "folk ska arbeta, inte supa", har nya Moderaterna blivit de gamla Socialdemokraterna.

Ryktet om idéernas död är alltså överdrivet. Till skillnad från sina allianskollegor har Moderaterna haft en tydlig vision av vad man vill uppnå med alliansen. Medan Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna spottar ur sig förslag som inte alltid är förankrade, genomför Moderaterna grunden i sin politik.

Det liberala uppdraget för Moderaterna under 2012 och 2013 blir att fortsätta med skattesänkningarna, utan att förlora sin nyvunna trovärdighet i ekonomiska frågor. Välfärden tål både ett femte och sjätte jobbskatteavdrag samt en rejäl höjning av grundavdraget. Det som var en omöjlighet 2002, har blivit en möjlighet 2012.

Mer läsning

Annons