Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattepengar till låtsasroulette

/
  • Säpo köpte in låtsaspengar och hyrde in en croupier till sin personalfest med Bondtema.

Annons

Man blir inte bara löjligt lycklig av vårsolen. Solljus ger också sänkt blodtryck har brittiska forskare kommit fram till. Så njut av vårstrålarna med gott samvete.

Solljus sägs dessutom vara det bästa desinfektionsmedlet. Jag ska strax berätta varför.

Den här texten skrivs i mitt slöserimuseum. Till höger om mig står ett roulettbord med en skyltdocka i smoking. Runt halsen hänger en etikett: #283. Säpos James Bond-fest. Kostnad: 5,3 miljoner kronor.

Besökarna brukar nicka igenkännande. Historien är välkänd.

Säkerhetspolisen ställde till med en hemlig James Bond-fest. Artister som Andreas Johnson uppträdde, Dregen var diskjockey och Sissela Kyle levererade humor tillsammans med Henrik Hjelt.

Det fanns spelbord med croupier där säpomedarbetarna kunde spela blackjack med låtsaspengar, och Nobelfestens husband uppträdde i smoking och spelade Bondmusik. Till och med nummerhållarna på middagsborden var i form av en James Bond-siluett i plast.

Historien är som sagt välkänd. Det var dock inte meningen. Säkerhetspolisens intention var att den sprakande festkvällen skulle vara hemlig. Internt kallades projektet för Projekt Åland. Någon upphandling gjordes heller inte, mot lagen.

Det var journalisten Mattias Carlsson på Dagens Nyheter som avslöjade historien. Han fick välförtjänt utmärkelsen Guldspaden för sin serie av granskningar av slöseri med skattepengar. Juryns motivering löd "För att trots myndigheters försök att mörka ha avslöjat det omdömeslösa festandet med skattebetalarnas pengar".

Att publicitet är det bästa botemedlet mot sjukdomar i näringsliv och samhälle konstaterades för exakt hundra år sedan av Louis Brandeis. Han var domare i USA:s högsta domstol och författare till boken Other People’s Money. I boken myntar Brandeis uttrycket "Solljus är det bästa desinfektionsmedlet, och elektriskt ljus den effektivaste polisen."

Hundra år senare kan solljuset lysa upp allt fler ställen tack vare digitaliseringen. Det är rimligen bara en tidsfråga innan alla transaktioner med våra skattepengar blir offentliga på riktigt, det vill säga sökbara för var och en.

I väntan på den dagen håller jag på att starta en Slösopedia. Tack vare tips har jag samlat 365 exempel på slöseri i en bok med samma namn som kommer att bli de första byggstenarna. 

Jag älskar Wikipedia. Det symboliserar så mycket av det som är fantastiskt med nätet. Min idé är att granska slöseriet med våra skattepengar på samma sätt. Ingen enskild kan överblicka statens utgifter, men tillsammans kan vi skattebetalare granska hur våra skattepengar används.

Litet mer solljus i offentlig sektor kan sänka vårt gemensamma blodtryck.

Mer läsning

Annons