Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpt läge hos KD

/
  • Alf Svensson, Kristdemokraternas förre partiledare, omfamnar efterträdaren Göran Hägglund. Ingen utomstående vet vad Svensson viskat i Hägglunds öra.

Annons

I skymundan av Socialdemokraternas partiledardramatik avgörs i dag vem som ska leda Kristdemokraterna fram till åtminstone nästa val. I eftermiddag vet vi om Göran Hägglund har fått förtroende eller om hans utmanare Mats Odell tar över. Oavsett utgången torde ifrågasättandet inom det egna partiet ha skadat Kristdemokraterna. Både den nuvarande partiledaren och utmanaren talar om en försoning efter utslaget i det extra rikstinget. Men det kommer att ta tid innan Kristdemokraterna uppfattas som ett entydigt homogent parti.

Partiets främste galjonsfigur, förre partiledaren Alf Svensson, tog till pennan i fredagens Dagens Nyheter. Svensson skriver att han djupt beklagar att det har kastats simpla och nedsättande omdömen mellan grupper av kristdemokrater, och att en del låtit sig utnyttjas för sensationsmakeri. Han kräver att käbblet upphör och att det nu gäller att tala om "partiet och jag" och inte tro att "jag och partiet" är rätt ordningsföljd.

Det går att uppfatta Alf Svenssons inlägg som både ett medlingsförsök och en spark åt kombattanterna Göran Hägglund och Mats Odell. Svensson är nämligen inte nådig i kommentaren över partiledningens vaghet i sin utåtriktande roll om vad Kristdemokraterna står för. Svensson skriver: "Kristdemokratin står inte för abortförbud. Går det att nå fram med detta ställningstagande som nu har nästan 30 år på nacken? Ska det verkligen behöva te sig märkligt att kristdemokratin värnar om familjen, ser trygga familjer som nödvändiga för att tränga undan rotlöshet och vilsenhet? Borde det inte vara en självklarhet att åtminstone ett parti i vårt land förespråkar valfrihet inom barnomsorgen?"

Alf Svensson, rekordinnehavare i partiledarskap (31 år), tar inte ställning i valet mellan Hägglund och Odell. "Båda är hedervärda", är hans omdöme. Artikeln är mer ett försök att ingjuta mod i ett parti som gått kräftgång i både val och opinionsundersökningar. Även om det finns en övervikt av distrikt som anmält att de ska ge stöd åt Göran Hägglund finns en kunskap om att Mats Odell sätter stor tilltro till den slutna omröstningens möjligheter att trots allt få ta över partiledarskapet. Dalarnas linje är splittrad med en majoritet för ett partiledarbyte.

Vi tror att Göran Hägglund vinner. Värdekonservativa kristdemokrater ogillar att sittande partiledare utmanas mitt i en mandatperiod.

Mer läsning

Annons