Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi skratta eller gråta?

/

Annons

Idag går jag på semester. Fram tills igår skrev jag på boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar som kommer till hösten.

Det har varit ett underbart arbete. Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. Som när jag blev påmind om vattenvirvlarna i riksdagen, vilka ser till att energibalansen mellan riksdagsledamöternas hjärnhalvor förbättras. Eller när jag läste om konstutställningen i Arvidsjaur som fick bidrag för att den lockat 600 besökare. Det var bara det att det aldrig arrangerades någon utställning.

Bakgrunden till boken är enkel. Som slöseriombudsman får jag in många tips. Det vore helt enkelt slöseri att inte samla dessa i en bok. Särskilt som jag samtidigt skriver på manus till filmen 1600 miljarder, som kommer att ha premiär nästa år.

Ett av kapitlen i boken passar det särskilt bra att berätta om just idag. Det handlar om olika kommuners försök att sätta sig själva på kartan. Kanske kan jag bjuda på en idé om resmål i sommar?

Att sätta kommunen på kartan är något vi är duktiga på i Dalarna. Renoveringen av hoppbackarna i Falun är ett exempel. De tillhör ju gud bevars ”Europas mest kända landmärken”.

Men om det nu är bra att satsa på en liten sport – varför inte satsa på en riktigt liten sport? En pytteliten? Som SM i vinterbad? Det var minus 30 grader i luften och 0,5 grader i vattnet när det arrangerades i Skellefteå i februari 2012. Det som på ytan såg ut som en rolig idé handlade egentligen om att ”motarbeta de strukturella svårigheter som karaktäriserar turismnäringen så som kraftiga säsongsvariationer.” I alla fall enligt den förstudie som genomfördes med EU-bidrag. Kostnad: 78 600 kr.

På vägen dit missar du knappast världens största osthyvlar. De står i Ånäset vid E4:an utanför Robertsfors och är sju meter höga. Förhoppningsvis stannar du också till. Det är i alla fall tanken. Osthyvlarna kostade 110 000 kr och var en del av ett EU-projekt.

I Svenstavik i Jämtland finns det nybyggda Storsjöodjurscentret. Det är "en unik spaningscentral, fylld av interaktiva stationer" för att ta reda på om det verkligen finns något i sjön. Kostnad: runt nio miljoner kr.

Åker du söderut kan du lägga märke till att Göteborg numera stavas Go:teborg. Kostnad: 965 000 kr.

I Helsingborg finns en så kallad växtvägg – en vertikal rabatt, helt enkelt. Kostnaden beräknas till en miljon kr.

Inget slår väl dimmaskinen vid infarten till Landskrona?

Den som skulle ge ett trolskt intryck av kommunen. I stället skymde den sikten och gjorde vägbanan ishal. Prislapp: 200 000 kr.

Personligen längtar jag mest efter att få ta ett dopp i sjön Barken i Smedjebacken, innan en av Sveriges fattigaste kommuner höjt temperaturen med fem grader för fem miljoner kr.

God tur!

Mer läsning

Annons