Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvård får inte bli prestige

Annons

Sjukvården borde aldrig få utvecklas till en prestigekamp mellan olika politiska ideologier som i förlängningen innebär att omtanken om patienterna kommer i andra hand. Det finns en uppenbar risk att vi få en sådan utveckling i Älvdalen när Praktikertjänst inte längre vill driva vårdcentralen på entreprenad.

Älvdalen är den enda vårdcentral i länet som har en privat ledning. De övriga drivs direkt av landstinget. För den socialistiska landstingsledningen har verksamheten i Älvdalen inte setts med blida ögon. I augusti kan det privata försöket vara avslutat.

När olika undersökningar pekat på trivsel och effektivitet i Älvdalen har landstingsledningen inte delat glädjen med de anställda. I stället har vi fått höra att Älvdalen har haft för mycket pengar att röra sig med, något som skulle komma att regleras i samband med en ny upphandling av vården.

Nu är vi där! De sju privata sjukvårdsföretag som tidigare visat intresse för att lägga in anbud för driften av vårdcentraler har samtliga backat sedan de granskat det snåriga upphandlingsunderlaget.

Därför undrar jag om landstingets politiska ledning redan i samband med upprättandet av underlagshandlingar gjort det fullständigt omöjligt för andra utförare än landstinget att driva någon av länets vårdcentraler?

Redan på måndag får vi kanske veta. Då sammanträder nämligen landstingsfullmäktige i Falun. Både centerns Arne Bogghed i Älvdalen och kristdemokraten Birgitta Sacrédeus i Mora har begärt att landstingsstyrelsens ordförande, Alf Johansson (s), ska berätta hur landstinget hanterat upphandlingsärendet.

Om den politiska ledningens främsta drivkraft är att till varje pris förhindra att privata vårdgivare kommer in i den offentliga verksamheten, är risken stor att synsättet får negativa effekter också för den offentliga verksamheten.

Jag tror nämligen att den offentliga sjukvården mår bra av att utsättas för en jämförelse med vad som åstadkommits hos privata vårdgivare, exempelvis vad Praktikertjänst i Älvdalen uträttat. Nya idéer, ökad omsorg om personalen och patienten i fokus har skapat ett nytänkande som givetvis också kan befrukta tröga organisationer i landstinget.

Om den politiska doktrinen utgår från att landstinget gör allting bättre och effektivare i egen regi, kommer dessvärre det lyckade försöket i Älvdalen att bli en tillfällig lösning. Vilket är trist, eftersom erfarenheten av sex års verksamhet är entydigt positiv.

Landstingsledningens främsta motiv för att behålla driften i egen regi är förmodligen deras rädsla för att alternativa vårdgivare ska tjäna pengar på sjukvård som bedrivs med skattebetalarnas pengar.

För patienterna/skattebetalarna är det viktigare att snabbt få vård, bli väl bemötta och kunna uppleva en vårdcentral med hög kompetens. Det får gärna bli någon krona över till dem som organiserat min sjukvård om jag själv fått ett professionellt bemötande.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons