Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex frågor bland piskor och strippor

Annons

Tidningen tog förra veckan emot både positiva och ilskna insändare angående mässan. Frågan är om erotik och porr nödvändigtvis behöver vara kvinnoförnedrande och därmed dåligt för jämställdheten? Mitt svar är nej. Men faktum är att porr- och sexindustrin ser ut som många andra branscher; mansdominerad både när det kommer till ledarskap och kundkrets.

Det finns stora pengar att tjäna på att framställa kvinnor och män i stereotypiska könsroller och det skulle förvåna mig enormt om den här erotikmässan skulle vara annorlunda. Tyvärr går det inte bara att skylla på de starka marknadskrafterna, hade inga kvinnor ställt upp hade det inte funnits produkter att köpa.

Jag hävdar fortfarande att tjejer som viker ut sig och därmed bidrar till kommersialiseringen av kvinnokroppen sviker sina medsystrar (läs min krönika om väder-Tones utspel i Slitz). Det går liksom inte att vurma om ett jämställt samhälle när man inte gör ett smack för att hjälpa det på traven.

Det är ett fritt land i teorin och ni kommer inte att se mig med en protestbanderoll utanför erotikmässan så länge den är fri från illegal sexhandel och dylikt. Men däremot vill jag gärna skicka med en liten checklista till er som nu går dit, så får ni själva avgöra om mässan är kränkande för kvinnor eller inte. Skicka gärna ett mejl med svar på frågorna!

Själv stannar jag hemma.

Checklista jämställd erotikmässa

  • - Är könsfördelningen jämn bland arrangörerna av mässan?
  • - Vänder sig försäljarna vid (marknads)stånden till både män och kvinnor?
  • - Är produkterna som säljs fria från könskränkande referenser?
  • - Är det lika många kvinnor och män som besöker mässan?
  • - Är stripshowerna fria från stereotypa könsroller? (Kvinnor är ofta antingen mansslukerskor eller väna flickor, medan männen är biffiga och dominanta.)
  • - Utmanar mässan traditionella könsmönster?
  • - Är mässan fri från illegal sexhandel?

PERNILLA OHLIN
/är journalist och socionom och arbetar på Dalarnas forskningsråd

Mer läsning

Annons