Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt p för klamydian

Annons

den 2 februari 2007

På nätet kan man köpa klamydiatest för 239 kronor om man inte vill uppsöka sjukvården. Det kan vara ett enkelt sätt att få svart på vitt om hälsotillståndet. Klamydia är en sjukdom som härjar företrädesvis bland unga människor. De som oftast drabbas är ungdomar i 20-25-årsåldern men en tendens är att allt yngre smittas.

Från 1989 till 1995 minskade antalet diagnostiserade fall, men efter 1995 inträffade något och plötsligt ökade klamydia. Hur stort mörkertalet är vet ingen, men ökningen har varit tio till femton procent årligen i Sverige i över fem år och år 2004 var antalet diagnostiserade fall uppe i hela 32000, det vill säga lika många människor som bor i kommunerna Rättvik, Smedjebacken och Säter tillsammans.

Chlamydia trachomatis är den latinska benämningen på denna bakteriella sjukdom som överförs vid allehanda sexuella aktiviteter. Varför den ökat är oklart men experterna gissar på minskad kondomanvändning och fler sexpartners. En annan försvårande faktor är att den som smittats inte nödvändigtvis drabbas av de sjukdomssymtom som finns; sveda när man kastar vatten, bland annat. Behandlingen är tämligen enkel, vanlig antibiotika.

Den som drabbas av klamydia är enligt smittskyddslagen anmälningspliktig och det finns starka skäl för detta. Sjukdomen kan leda till äggledarinflammation som senare kan innebära antingen sterilitet och därmed också barnlöshet, eller utomkvädeshavandeskap. Om kvinnan ändå blir gravid är risken stor att det nyfödda barnet drabbas av ögoninflammation och lunginflammation.

I dagens Sverige blir förstföderskorna allt äldre, i snitt 30 år, och det innebär att den dag denna mogna kvinna bestämmer sig för att skaffa barn, kanske möjligheten inte finns. Även män kan bli sterila av klamydia om de får en bitestikelinflammation. Ur nationellt perspektiv kan det innebära starkt minskade barnkullar under några år och det är viktigt att hejda spridning så vi inte förlorar en hel generation.

En viktig faktor i ansträngningarna att eliminera klamydia är att smittskyddslagen föreskriver att den smittade också måste uppge vilka denne/denna i sin tur smittat, men själva informationen kan läkaren ge och den smittade förblir anonym genom det sekretesskydd som finns i smittskyddslagen. All behandling är dessutom gratis.

Det är inte svårt att förstå att människor i en intim situation inte plockar fram ett frågeformulär man ber partnern fylla i. Därför är det av högsta vikt att skolor och landsting samarbetar. Även på landets högskolor och universitet behövs en kampanj. De drabbade är ofta studenter.

Gör en enkel broschyr där de viktigaste uppgifterna finns och dela ut den på högstadieskolorna och gymnasiet. En informationstimme med skolsköterskan kan säkert också fånga upp många osäkra. Via hotmail kan också information ges, liksom köpt reklamtid under de populäraste satellitprogrammen för ungdomar.

När hiv fick fäste i Sverige, genomfördes en omfattande upplysningskampanj. Det är dags för en ny sådan mot alla sexrelaterade sjukdomar, för risken finns att även hiv tar ny fart i kölvattnet på klamydia. Inte minst är det viktigt att föräldrar till tonåringar och unga människor får klart för sig allvaret med en ökande spridning av klamydia.

KARIN ROSENCRANTZ-BERGDAHL

Mer läsning

Annons