Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sårbart samhälle

Annons

I måndags kom den senaste bekräftelsen på det sårbara samhället. När vitala delar av telefonnätet slogs ut på grund av en avgrävd kabel mellan Falun och Hofors dröjde det länge innan vi fick något besked om vad som hänt och när felet kunde vara avhjälpt.

Felet inträffade vid åttatiden på morgonen och först sent på eftermiddagen fungerade trafiken igen, dock fortfarande med störningar för mobiltelefoni.

Det är givetvis allvarligt att viktiga funktioner som polis, kommuner, landsting, banker och större företag drabbas av långa teleavbrott. Det är ännu mer alarmerande att det år 2006, med all den teknik vi förfogar över, ska behöva ta så lång tid innan de drabbade kan få en vettig information.

När Sveriges Radio Dalarna meddelade att montörerna som kallats för att reparera felet fotvandrade (!) till platsen för avgrävningen, påminde beredskapen mer om 1950-talet än om vår insatsförmåga år 2006.

Åtminstone som vi vill uppfatta den.

Det var tur att inte larmnumret 112 omfattades teleavbrottet och det känns lyckosamt att felet uppstod en varm sommardag och inte en kall vinterdag.

Men informationen till oss kunder var usel och måste föranleda en översyn av rutinerna hos de ansvariga.(CG)

Mer läsning

Annons