Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt ränta ingen lösning

Annons

Med en inflation som i år beräknas bli en halv procent och på två års sikt ligga väl under Riksbankens riktmärke på två procent är det följdriktigt att Riksbanken sänker reporäntan. Att ekonomin i år nu antas växa bara hälften så mycket som i den tidigare prognosen bidrog säkert till att sänkningen blev 0,5 procentenheter i stället för de steg på 0,25 som annars är brukligt.

Den kraftiga sänkningen och att styrräntan nu är nere på rekordlåga 1,5 procent säger mycket om tillståndet i den svenska ekonomin. Trots att tillväxtsiffrorna har varit ganska höga på senare år går ekonomin på lågvarv, vad gäller utnyttjandet av resurser.

Vi tycks ha fastnat i en permanent högre arbetslöshet än tidigare och sysselsättningen mätt i antalet arbetade timmar minskar i stället för att öka, som är det normala i en konjunkturuppgång.

Därför sänker alltså Riksbanken räntan, trots att den vidhåller att konjunkturen är på väg upp. Och arbetsmarknadsminister Hans Karlsson jublar. Han säger sig vara säker på att räntesänkningen "nu sätter fart på den knackiga konjunkturuppgången".

Regeringen och Karlsson hoppas på minskad arbetslöshet redan i år och har fått draghjälp inför det sysselsättningspaket som är utlovat till höstens budgetförslag.

Men någon större effekt på arbetslösheten blir det inte, enligt nationalekonomerna. Konjunkturinstitutets generaldirektör Ingemar Hansson räknar med ungefär 15 000 nya arbetstillfällen. Men eftersom antalet personer i arbetskraften samtidigt ökar kommer inte arbetslösheten att ha minskat med mer än 10 000 i slutet av 2007 som en följd av gårdagens beslut. En droppe i havet jämfört med de 338 000 som enligt Ams var arbetslösa i slutet av maj.

Mot den bakgrunden kan det tyckas märkligt att politiker och partsintressen lägger ner så mycket energi på att försöka påverka Riksbanken. Det är uppenbart att räntejusteringar inte räcker, även om det kan komma fler. Andra åtgärder måste till för att få ner arbetslösheten.

ANDERS JONSSON

Mer läsning

Annons