Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällets rätt att slå tillbaka

Annons

Jag hoppas att du har läst tidningens uppmärksammade uppföljning om vad som egentligen hände vid den så kallade Grandrazzian i Falun i mars 2002.

Genom samarbete med en grovt kriminell person lyckas polisen locka sex andra kriminellt belastade till ett hotellrum, där de greps av den nationella säkerhetsstyrkan.

Det visade sig att de flesta av deltagarna i mötet var beväpnade. Att det inte utbröt en eldstrid mellan polisen och det kriminella gänget var förhoppningsvis ett resultat av en genomtänkt planering från polisen. Men erfarenheter säger att också planlagda aktioner kan gå snett. Polisens stormning kunde även ha framkallat scener vi minns från någon av filmens maffiauppgörelser.

Som framgått av tidningens artiklar pågår en undersökning om polisen utnyttjat en infiltratör för att locka det kriminella gänget till Falun. Internundersökningen ska således ge svar på frågan om polisledningen i Dalarna, med länspolismästare Matts Johansson i spetsen, kan ha gjort sig skyldiga till tjänstefel genom aktiv brottsprovokation.

Jag är övertygad om att det finns en bred uppslutning bland allmänheten om att det är positivt att polisen tar till okonventionella metoder för att komma till rätta med brottslig verksamhet.

Men det måste finnas gränser.

Uppenbarligen uppfattar också justitieminister Thomas Bodström allmänhetens signaler om att han bör gå hårdare fram. Hans senare utspel om att ge "obegränsade resurser" till kampen mot brottsligheten, talar ett tydligt språk.

Att satsningen inte handlar om brottslighet på en nivå som polisen i Dalarna normalt jobbar med, har vi redan insett. Det är den grova och organiserade kriminaliteten som det ska satsas på. Enbart för att bekämpa ligor och kriminella motorcykelgäng får polisen 120 miljoner till sitt förfogande.

Justitieministern är tydlig i sitt budskap: Samhällets förmåga att slå tillbaka måste vara lika hög i mindre orter som i de stora städerna. Det är hans eget ordval.

Det är kommentarer som får Thomas Bodström att framstå som en brottsbekämpande justitieminister i USA. Att Boströms inspireras av den amerikanska modellen i sin ministerroll stärks också av hans katalog av förslag på kompletterande åtgärder i det svenska polisarbetet: Buggning, utökad telefonavlyssning, skärpt kontroll av vapen, utökat vittnesskydd och identitetsskydd av poliser som arbetar "under cover".

För oss som knappt ser en polis i yttre tjänst i Falun och Borlänge under en normal arbetsvecka, är det lite svårt att ta till sig alla dessa nysatsningar vid polisen. Kan de verkligen vara avsedda för polisverksamheten i Dalarna? Menar verkligen Thomas Bodström i sin valrörelseiver att vi ska tro på ett samhället som ska slå tillbaka också på mindre orter?

Vi vill inte ha ett samhälle som slår. Men en modell som skyddar.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons