Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbetet förbättras!

Annons

Falun/Borlänge utgör tillsammans en befolkningskoncentration av ungefär samma storlek som Västerås, Örebro eller Gävle. Storleken är viktig av flera olika skäl. Kompetensen hos arbetskraften blir bredare, näringslivet kan utvecklas i flera olika branscher och förutsättningen för bättre tillväxt och höge löner ökar.

För handeln och många andra tjänsteföretag är lokal konsumtion en helt grundläggande förutsättning för lokal produktion. Det krävs ett stort antal möjliga konsumenter i upptagningsområdet för att stora investeringar i exempelviks dagligvaruhandeln ska kunna räknas hem av ägarna. På liknande sätt förhåller det sig också med många vård- och omsorgstjänster.

Motorvägen har knutit ihop Falun/Borlänge mer än tidigare. Det betyder att avstånden mellan städerna alltmer blir något av ett icke-problem för de invånare som arbetar, går i skolan, tränar, shoppar och/eller roar sig ute på lokal.

Näringslivet Falun Borlänge - NFB - har som grundläggande syfte att driva på för ett närmare samarbete mellan städerna. Under våren har vi intensifierat detta arbete med träffar, presentationer, diskussioner och visioner.

Vi gläds självklart över det ökande politiska intresset. Kommungränserna ska inte få krångla till det för folks och företags integration.

Mer samordnad kollektivtrafik, skolelevers fria val, gemensam marknadsföring, gemensamma översiktsplaner och ökat samarbete inom vård och omsorg är exempel på insatser som dels skulle underlätta livet för invånarna och som skulle öka städernas attraktion på folk och företag som kan tänka sig att flytta hit.

MARIA ROLANDER är verksamhetsledare för Näringslivet Falun Borlänge.

WIDAR ANDERSSON är vice ordförande i Näringslivet Falun Borlänge.

Mer läsning

Annons