Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbeta förnuftigt!

/
  • Syskonstäder. Falun och Borlänge marknadsför sig som Dalarnas syskonstäder. Tidningens politiske redaktör välkomnar satsningen.

Annons

Samarbete mellan kommuner, landsting, länsstyrelse och de statliga organ som finns kvar i Dalarna är en viktig del av dagens samhällsorganisation. Det gäller att få arbetet så rationellt och kostnadsmedvetet som möjligt. Men i ivern att nå de vinster som säkert förespeglar samarbetsingenjörerna finns risken att det skapas dubbla organisationer som varken är kostnadseffektiva eller särskilt smarta ur regionalpolitisk synvinkel.

Dalarna kan uppvisa en betydande katalog över samarbetsformer som nästan alla har en politisk bakgrund och ingåtts i syftet att kraftsamla kring gemensamma målsättningar. Men länets geografi spelar inte alltid oss i händerna. Det är långt mellan Idre och Avesta. Därför blir kartan både spretig och otydlig.

Länets femton kommuner och landstinget ingår i Region Dalarna. Regionens direktion, där länets alla kommuner har säte, ska ställa och styra kring länets utvecklingsfrågor inklusive kommunikationerna. Nya uppgifter är på gång och innebär en fortsatt avlövning av länsstyrelsens arbetsuppgifter.

Med tanke på att vi är endast är 275 000 invånare borde det vara tillfyllest att det regionala arbetet utgick från de uppgifter som kommunerna och landstinget kan samordna i Region Dalarna. Men misstänksamheten om grannens förehavanden är stor och har genom åren inneburit en misstro som knappast gynnat samarbetet mellan kommunerna. Svårigheten att få Falun och Borlänge att uppträda på en gemensam plattform är det mest påtagliga exemplet.

Det är också behovet att undanröja misstro som förklarar varför vi utöver Region Dalarna har en rad andra samarbetskonstellationer, exempelvis Region Siljan, Mitt-Dalarna (med eget utvecklingsbolag), Västerbergslagens utbildningscentrum, VBU och Näringslivet Falun-Borlänge.

Dessutom, vilket är positivt, finns en rad interkommunala samarbetsformer. Det betyder i klartext att varje kommun, oberoende av overheadorganisationer som Mitt-Dalarna, väljer att samarbeta över kommungränserna i frågor där båda parter har glädje av en större gemenskap.

Gagnef, exempelvis, ingår i Mitt-Dalarna, men är starkt otrogen gemenskapen eftersom kommunen samtidigt rustar för ett långtgående samarbete i bolagsform med främst Leksand, men där också Rättvik berörs.

Allt tyder på att den här typen av samarbete som utgår från behov och naturliga förutsättningar kommer att utvidgas. Avesta och Hedemora är redan i gång och Malung och Vansbro samordnar inom flera sektorer, samtidigt som de orienterar sig mot Mora i andra frågor.

Det är bra att ledningen för Mitt-Dalarna nu gör en översyn av verksamheten. Den havererade utredningen om en polishögskola, som regeringen kastade i papperskorgen och de återkommande misslyckandena när det gäller samarbetet kring gymnasiefrågor, borde stämma till eftertanke.

Mer läsning

Annons