Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madons krönika: Jihadism måste bekämpas

Annons

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor kommer att ge bidrag till Sveriges Förenade Muslimer, trots föreningens kopplingar till våldsbejakande islamism. Att svenska myndigheter och kommuner inte tar extremismen på allvar får förödande konsekvenser.

När jag frågar journalisten Magnus Sandelin om Sveriges Förenade Muslimer svarar han att ”föreningen är en extrem miljö kring vilken Göteborgs jihadister kretsar”.

Göteborg, men även Örebro och andra städer, har visat sig ha stora problem med islamistisk extremism.

Sandelin har gjort granskningar för bland annat för SVT:s Uppdrag granskning, och är aktuell med boken Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi Cool (Fri tanke förlag) där Sveriges Förenade Muslimer beskrivs.

Sandelin nämner i boken att en av denna förenings mest anlitade föreläsare är den radikala predikanten Ahmed Suleman, imam vid Halmstads moské, som talat varmt om jihad, martyrskap och sagt att "må Allah" ge "bröderna i Syrien" seger.

En ännu tydligare jihadist som fått föreläsa är Michael Skråmo som nu befinner sig i IS-kontrollerat område.

Han uppmanar folk i Sverige att ansluta till jihad och begå terrordåd.

Jihadistsympatisörer har även anlitats för uppdrag som moderator och konferencier.

Därutöver har föreningen haft en styrelseledamot som åkt ner till Syrien för "att stödja väpnad jihad".

Har Sveriges Förenade Muslimer, som alltså har fått och även fortsättningsvis ska få föreningsbidrag, bara haft "otur"? Tillåt mig tvivla.

Ändå gör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor bedömningen att föreningen bör få skattemedel.

I sitt beslut skriver myndigheten att bidrag får lämnas till organisationer som bedriver en verksamhet ”som inte strider mot demokratins idéer".

Myndigheten konstaterar sedan, om Sveriges Förenade Muslimer, att ”Enligt styrande dokument utgår organisationen i sin verksamhet från de mänskliga rättigheterna och respekten för allas lika värde”.

Dessutom förnekas kopplingen mellan föreningen och den numera nedlagda extrema föreningen Troende unga framtida förebilder (TUFF), trots att Amanj Aziz som var presstalesman för TUFF också är presstalesperson för Sveriges Förenade Muslimer.

Den naivitet som svenska bidragsgivande myndigheter visar upp, när de låter sin beslutsprocess stanna vid vad organisationer själva uppger om sin verksamhets demokratiska ideal, och bortser från den journalistiska granskning som finns, riskerar att få långtgående konsekvenser i framtiden.

Hur är egentligen detta möjligt? Att personer radikaliseras och ansluter till terrorsekter sker inte i ett vakuum. På många ställen vittnar muslimer om att extremister försöker få inflytande i den lokala moskén och i föreningslivet. Samhällets uppgift är att bekämpa jihadismen, inte stötta den med föreningsbidrag.

Mer läsning

Annons