Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Väntat att Erdogan vann helgens "val" – men oppositionen överlever trots förtrycket

Annons
Som väntat segrade Erdogan i helgens val. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Tidigt under helgens turkiska val utropade sig president Recep Tayyip Erdogan till vinnare.

Med tanke på hur hårt och envist Erdogan och hans parti AKP har slagit ner på fri press och opposition är den stora nyheten egentligen inte att Erdogan behåller makten. Det som överraskar är snarare oppositionen.

Vänsterinriktade prokurdiska HDP lyckas än en gång ta sig över den höga tioprocentsspärren till parlamentet. Att bli tredje största parti, trots att flera av partiets ledande politiker och över tiotusen funktionärer har fängslats, är en bedrift.

Muharrem Ince, som sitter i parlamentet för mittenpartiet CHP, var nära att gå till en andra valomgång i presidentvalet och fick cirka 30 procent. Eftersom Erdogan sägs ha fått strax över 50 procent blir det ingen andra omgång.

Turkietkännaren Ekim Caglar konstaterar att valrörelsen inte kan kallas rättvis eller fri. Människorättsorganisationer har rapporterat om att valarbetare har attackerats.

Helt klart spelar de senaste årens händelser roll för hur valresultatet tolkas. Turkiet är numera "världsledande" i att fängsla journalister. Människorättsaktivister, människorättsadvokater, oppositionella med flera lever farligt. Vem som helst riskerar att anklagas för vad som helst, när som helst.

Jabar Amin, svensk riksdagsledamot för MP, åkte till Turkiet som valobservatör inom europeiska OSSE:s uppdrag. Han greps redan vid flygplatsen. Det är med andra ord inte bara de egna medborgarna som hindras att granska, observera - och ha en annan uppfattning. Amin sattes på ett plan hem till Sverige.

Oppositionen, och HDP:s Selahattin Demirtas och andra fängslade, har inget annat val än att kämpa vidare. Och det blir en lång kamp. Med högerextrema MHP som stödparti i parlamentet kommer Erdogan knappast mjukna i kanterna.

Mer läsning

Annons