Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Regeringens nya plan för att bryta segregationen är dömd att misslyckas

Annons
Erik Pelling (S) Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) och Ebba Östlin (S) Botkyrka

Alla som har bott i ett så kallat "utanförskapsområde" vet att det finns saker som är bra i förorten; billig frukt, mångfald, liv och rörelse, hjälpsamhet med mera. Men det finns också allvarliga problem som politiken måste hantera.

Människor får sina bilar brända, arbetslösheten är utbredd, företagare tvingas stänga butiker i förortscentrum, kvinnor skräms upp av "moralpoliser", religiösa fundamentalister rekryterar unga, folk är rädda för att deras barn misslyckas i skolan och lockas in i kriminella gäng.

Vad gör regeringen då?

Satsar på samma misslyckade politik som har testats i flera decennier.

I går presenterade regeringen en "plan" för att stoppa segregationen. Samordningsminister Ibrahim Baylan (S) sa hoppfullt på pressträffen i Botkyrkas miljonprogram Fittja, söder om Stockholm, att "vi kan bryta detta".

Under en tioårsperiod ska regeringen satsa 2,2 miljarder kronor årligen. Pengarna ska delas ut till "utsatta kommuner".

Det är förstås trevligt med pengar, men varför skulle dessa resurser lösa problemen nu när de tidigare aldrig gjort det?

Regeringen valde förmodligen Botkyrka, en segregerad kommun, som plats för pressträffen med omsorg. Socialdemokraterna har länge lett det politiska styret i kommunen vars slogan är "Långt ifrån lagom". Det får sägas att ett och annat integrationsprojekt i kommunen har varit just det, långt ifrån lagom.

En gammal projektidé gick ut på att invandrarkvinnor skulle föda upp getter. För det är väl vad vi är duktiga på? (Obs: ironi.) Härom året fick "kamelfarmen i Angered” i Göteborg uppmärksamhet, ett integrationsprojekt Miljöpartiets kommunalråd i staden kallade "jättebra".

Ibland är det som att makthavare befinner sig i en annan galax.

Mitt råd till politiker och tjänstemän är att en gång för alla släppa tanken på att "förortsmiljarder" och integrationsprojekt ska trolla fram integration. Kloka tidigare politiker som Nyamko Sabuni (L) och Nalin Pekgul (S) har sedan länge kritiserat det som har gått fel, och förklarat varför man borde göra annorlunda. Ändå fortsätter politiken i samma hjulspår.

Så vad ska man göra? Lägg i stället pengarna på klassisk politik, såsom fungerande kollektivtrafik och konkreta trygghetsåtgärder. En arbetslös behöver förstås ett arbete, inte ett integrationsprojekt. Och se till att pengar inte går till satsningar och diverse föreningar som snarare förstärker splittring och segregation.

På 1990-talet hette det "Blommansatsningen", därefter kom "Storstadssatsningen" och diverse andra "satsningar". I dag har vi alltså regeringens nya myndighet "Delegationen mot segregation" och "en plan". Men att göra om samma misstag år efter år - nu decennier efter decennier - är ingen "plan mot segregation". Det är en plan för att misslyckas.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Sakine Madon

Mer läsning

Annons