Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Både nazister och kommunister ska ha rätt att demonstrera

Annons
Krönikören Sakine Madon är liberal skribent med särskilt intresse för integrations- och yttrandefrihetsfrågor

Kajsa Ekis Ekman, ledarskribent på Dagens ETC, går i en text till storms mot ”högertyper” och liberaler som hon menar bara försvarar yttrandefriheten när det är rasisters yttrandefrihet som hotas (22/1).

I filterbubblornas tidevarv tycks vilka "sanningar" som helst kunna kokas ihop.

Ekis Ekman tar upp Göteborgs-Postens ledarskribent Håkan Boström, tidigare krönikör på DT:s ledarsida, som exempel på en inkonsekvent högerskribent, eftersom han kritiserat Ekis Ekman för formuleringar som "kamp inte förs med ord”. Men har Boström därmed velat tysta Ekis Ekman?

Han betonar tvärtom att ”kritik i sak har inget med censur att göra” (1/8 2015). Boström ska dock inte tas för en så kallad yttrandefrihetsfundamentalist, han har argumenterat för ett förbud av Nordiska motståndsrörelsen. Att samme Boström har kritiserat Ekis Ekman för att hon uttryckt våldsromantik från vänsterhåll kan därför inte sägas vara hyckleri.

Jag har, liksom DT:s ledarredaktion, vid ett flertal tillfällen försvarat demonstrationsrätten, och argumenterat emot organisationsförbud. Även i en tv-debatt har jag försvarat såväl nazisters som jihadisters rätt att manifestera, och demonstrationsrätten ska givetvis även gälla våldsbejakande kommunister.

Nu finns det röster som vill inskränka demonstrationsrätten, både till höger och till vänster. Till höger var exempelvis Kristdemokraterna tidigt ute med förslag på att förbjuda deltagande i "rasistiska, kriminella och terroriststämplade organisationer", och har för detta fått liberal kritik (Expressen ledare, "KD på hal is", 10/8 2010).

Men KD är konsekventa mot alla våldsbejakande grupperingar. Även det är alltså ett svagt bevis på att "högertyper" skulle försvara rasisters yttrandefrihet men inte kommunisters.

Ekis Ekman har en poäng i att det historiskt har funnits en intolerans, hon skriver till exempel att ”kommunister har blivit uppsagda från sina arbeten enbart för sina åsikter”.

Som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har påpekat var det arbetarrörelsens förkämpar som förföljdes i början av 1900-talet.

Det finns dessvärre gott om länder där fackligt aktiva än i dag förföljs och fängslas, mina föräldrar tvingades fly från ett sådant av just det skälet. I Sverige är läget tack och lov ett annat.

Ekis Ekman vill att yttrandefrihetsliberaler försvarar även kommunisters yttrandefrihet. Det gör vi så gärna kan jag lova – den dag den hotas.

Mer läsning

Annons