Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten vid jakt måste ses över

Annons

Växjö tingsrätt friar den 32-åriga jägare som i samband med årets älgjakt sköt en 71-årig skidåkare till döds. Jägaren var åtalad för vållande till annans död, men rätten anser inte att skytten varit oaktsam. Tingsrättens ordförande hade en skiljaktig uppfattning. Lagmannen ville fälla jägaren eftersom han anser att kulfånget inte var tillräckligt. Han ansåg att skytten borde ha insett risken för att någon skulle kunna hamna i skottlinjen. Rättens ordförande anser därför att jägaren inte varit tillräckligt försiktig.

Skidåkaren kom åkande längs en skogsväg, samtidigt som en älgko med kalv dök upp framför jägaren. Jägaren sköt mot älgkavlen. Kulan gick igenom kalvens hals och träffade skidåkaren i bröstet, 110 meter bort från skytten. Skidåkaren avled omedelbart. Tingsrättens nämndemän har kommit till slutsatsen att dödsolyckan var resultatet av flera olyckliga omständigheter, men att skytten inte kan lastas för oaktsamhet.

Oavsett om domslutet överklagas och fallet blir föremål för ny prövning, innebär rimligen olyckan att jägarorganisationerna tar på sig uppgiften att se över om dagens säkerhetsbestämmelser måste skärpas eller om det räcker med att till landets många jägare förtydliga informationen om olycksrisken vid jakt.

Mer läsning

Annons