Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin sumpade chansen

/
  • Sumpade chansen. Mona Sahlin debut i Almedalen blev en besvikelse för engagerade sossar och sympatisörer.

Annons

Regeringen Reinfeldt måste emellertid i handling visa, vad den vill uträtta politiskt. Tyvärr med trist resultat på opinionsfronten. Oppositionen Sahlin däremot har fördelar av att inte visa korten.

Oppositionsledaren gav klent besked om s-politiken på måndagskvällen. Bland engagerade sossar av skilda falanger växer besvikelsen.

Inför almedalsveckan krävde s-märkta språkrör och ledarsidor att Mona Sahlin äntligen skulle ge besked om socialdemokratins kommande oppositionspolitik. Norrländska Socialdemokraten skrev förväntansfullt:

"Intressantast blir Mona Sahlin, som gör debut i Almedalen som partiledare. Hon har en unik möjlighet att styra upp de socialdemokratiska visionerna under den innevarande valperioden. Många frågor kring partiets politik måste rätas ut. Nu har hon chansen."

Mona Sahlin sumpade den chansen. Sannolikt avsiktligt.

På Folkbladet Östgötens (s) ledarsida befarade chefredaktören Widar Andersson att "matchbilden från 2006" skulle gå i repris 2010, om Mona Sahlin underlät att driva på förnyelsearbetet inom partiet. Partiet har enligt honom särskilt misskött "arbetslinjen".

Efter Sahlins tal konstaterar Arbetarbladet (s):

"Socialdemokratin skall förnya sig sägs det. Men vid varje talartillfälle fram till och med partikongressen 2009 kommer Sahlins tal om förnyelse och en framtidsinriktad socialdemokrati delvis eka tomt, vilket det även gjorde i går."

Regeringen Reinfeldts a-kassepolitik sänkte effektivt allianspartiernas opinionssiffror och höjde socialdemokratins. Folkbladets chefredaktör Widar Andersson befarar att hans parti förfaller till billig, röstknipande populism i form av "återställarpolitik":

"...jag bedömer det som otänkbart med ett återinförande av de regelverk, som medgav mycket långa perioder av passiv och ersättningsförsörjd frånvaro från arbetslivet."

Chefredaktören fortsätter:

"Jag hävdar inte att borgerlighetens förslag till lösningar är de mest ultimata. Men jag - likt ett växande antal medborgare - hyser inga tvivel om att kritiken i sig är riktig; det råder allvarliga obalanser mellan förmåner och självrisker i dagens system".

Folkbladet har naturligtvis fullständigt rätt. Sakligt sett. Genom slapp, väsentligen socialdemokratisk regeringspolitik hade a-kassan förfallit från temporär arbetslöshetsförsäkring för akut drabbade till ett slags socialbidrag med diffusa normer. Sanning och partitaktik är emellertid skilda ting.

För tillfället syns opinionsutvecklingen löpa såsom på räls till socialdemokratisk favör, trots (eller kanske just därför) att oppositionsledaren spelar passivt och rentav mörkar s-politiken. Varför visa och försvara de egna planerna, om man bekvämt kan vinna nästa val på den sittande regeringens impopularitet?

Sahlin har sannolikt för avsikt att 2010 ta över och fortsätta regeringsarbetet på den av Reinfeldt inslagna vägen, sedan alliansen först gjort det mödosamma, impopulära men absolut nödvändiga grovjobbet med a-kassans sanering och förlorat riksdagsvalet på kuppen.

Smart Mona!

Mer läsning

Annons