Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sabbatsår för skoltrötta?

Annons

Kristdemokraterna föreslår att skoltrötta elever ska få möjlighet att ta sabbatsår, en eller två terminer.

Skolminister Baylan avråder.

Folkpartiets Jan Björklund däremot finner tanken värd att pröva.

Att skoltrötthet är ett stort problem, kan ingen förneka.

InläggetAtt den ofta drabbar eleverna i samband med en viss fas av pubertetskrisen är också välkänt, liksom att den brukar kunna gå över om eleven lagom länge får syssla med annat än det vanliga skolarbetet.

Baylans farhågor, att elever som avbryter skolgången ska bli drop-outs, och aldrig återkomma till skolan, är också befogade, i varje fall om skolan inte håller kontakt med eleven under studieuppehållet.

Om skolan hjälper till att organisera meningsfulla aktiviteter under uppehållet blir situationen avsevärt bättre, speciellt om det innefattar pryoverksamhet på områden som eleven är intresserad av. Ifall skoltröttheten orsakats av att eleven har så stora luckor i förkunskaperna, att det är omöjligt att tillgodogöra sig undervisningen, kan kompletterande repetition av de kritiska avsnitten också vara oerhört värdefulla åtgärder.

Det är självklart, att både individuellt anpassad pryo och kompletterande repetition fordrar insatser av kvalificerad personal, som tyvärr är ganska fåtalig sedan syokonsulenter och speciallärare rationaliserats bort, men här skulle man dels kunna locka tillbaka en del av de bortrationaliserade som för närvarande uppehåller andra tjänster inom skolan, och dels vidareutbilda intresserade övriga lärare.

I kort perspektiv måste man koncentrera verksamheten på framför allt elever som är så skoltrötta, att de riskerar att totalt misslyckas med skolan, men på sikt kan det vara meningsfullt att lägga in motsvarande icke tim- planelagda tid för pryo och individuella specialstudier, även åt övriga elever.

Detta skulle sannolikt innebära en så väsentlig kvalitetshöjning av skolans resultat, att det gott och väl motiverar ett års förlängning av grundskolan.

BO ANDERSSON,(FP) ÄR PENSIONERAD KEMILÄRARE OCH LOKALPOLITIKER I BORLÄNGE.

Mer läsning

Annons