Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du bättre politiker

/

Annons

Vad skulle du göra om du hade 500 timmar om året att göra vad du ville med? Jag frågar så här inför supervalåret 2014.

Det är inte ofta man hör en klok person berätta att hon eller han tänkt ställa upp som lokalpolitiker. Tvärtom verkar det som om just de man önskar sig skulle sitta i fullmäktige vill göra något annat.

Det är kanske inte så konstigt. Som sagt: vad skulle du själv göra om du hade 500 timmar över? Vara med din familj? Odla ditt fritidsintresse? Tjäna en slant extra?

Tänker man så är det lätt att undra vilka det är som hellre spenderar tiden på att sprätta tjocka kuvert, läsa handlingar och sitta på möten. Som utan att egentligen få bestämma särskilt mycket får ta stort ansvar. 

Det sägs att det finns två strategier om man är besviken över något. Vi kan försöka höja våra röster, eller rösta med fötterna.

Är du orolig över hur kommunpolitikerna hanterar dina skattepengar kan du engagera dig politiskt, eller flytta över kommungränsen. Eller – som de flesta kanske gör – ägna de där 500 timmarna åt de delar av ens liv där man kan påverka direkt. Familjen, jakten, träningen, dieten, idrottsföreningen.

Vi har de politiker vi förtjänar. Samtidigt tar stat, kommun och landsting hand om över hälften av våra pengar. De bestämmer över skola, sjukvård, polis, äldreomsorg. Det är ingen lätt ekvation.

Jag träffade en man i San Francisco som tror sig har en lösning. Han heter David Crane. Efter ett långt yrkesliv hade han gett sig in i politiken som rådgivare till guvernör Schwarzenegger. Hans första intryck var en ren chock över nivån på de folkvalda. Trots att Kalifornien är världens nionde största ekonomi saknade politikerna grundläggande ekonomisk förståelse. Delstaten var på väg mot konkurs efter att i många år ha levt över sina tillgångar.

Det enkla valet för Crane hade varit exit. Han hade kunnat dra sig ur och ägnat de där 500 timmarna åt den lilla världen närmast honom. Vilken makt hade väl han över Kaliforniens framtid även om han försökte?

Men David Crane har en lika enkel som revolutionär idé. Han menar att "a few good people" är allt som behövs. Det räcker med fem kloka politiker för att vända utvecklingen. Om de har civilkurage och karisma kommer andra ledamöter att följa dem.

Så Crane ägnar sin tid åt att försöka hitta precis sådana människor, och sedan försöka få dem valda. Han har fem krav: grundläggande intelligens, ekonomisk förståelse, uthållighet, valbarhet och kurage.

Jag tänker att den kravspecifikationen inte bara gäller i Kalifornien, utan också i Dalarna.

Känner du någon med de här fem egenskaperna? Är det värt en timme av ditt liv att försöka övertyga henne eller honom om att ställa upp, och någon timme till på att försöka få personen vald?

Mer läsning

Annons