Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"S anpassar sig inte till Ahlgren (c)"

/

Annons

Herbert Halvarsson är socialdemokratiskt kommunalråd i Älvdalen. Men han är inte ledamot i direktionen för Region Dalarna. Detta trots att när Region Dalarna bildades så var en av tankarna att alla kommunstyrelseordförande i länet skulle ha säte och stämma i direktionen. Det skulle bidra till att hålla samman länet. Under mina fyra år som ordförande såg jag just detta som mycket viktigt. Men från borgerligt håll har man tummat på den principen.

Orsaken till att Halvarsson inte valdes var att de borgerliga såg möjligheten att föreslå en folkpartist vid valet av direktionsrepresentant från Älvdalen. Folkpartiet i Älvdalen stödde Halvarsson som kommunalråd, men inte som direktionsmedlem. Så gick det till när majoriteten i Region Dalarna svängde. Och självklart var borgerligheten på länsplanet involverad i detta.

Så det var inte utan krumbukter som Anders Ahlgren fördes fram till ordförandeposten i Region Dalarna. När Du så positivt skriver om det så kallade maktövertagandet vill jag bara i enkel stillhet påminna om detta. Hade man följt de principer som vi diskuterade som viktiga när Region Dalarna bildades hade det varit socialdemokratisk majoritet även idag. Nu är dessa principer inte på något sätt stadgebundna. Något formellt fel har inte begåtts. Men ibland kan det vara bra att känna till bakgrunder och historia.

Sedan skriver Du att det är bra att "Borlängebon", det vill säga undertecknad, befinner sig i riksdagen för det ska underlätta för Ahlgren att "driva borgerlig politik i de arenor han nu behärskar". På sitt sätt är det ett erkännande för min person, men det är samtidigt en indirekt uppmaning att skärpa oppositionsprofilen. Och det kommer vi att göra.

Från socialdemokratiskt håll kommer vi inte att låta borgerligheten, trots det Du kallar "maktövertagande", diktera vår dagordning. Vi är beredda att ta ansvar, men kommer bland annat i Region Dalarna att inta en pådrivande roll. Det kommer att gälla länets infrastruktur med väg och järnväg, högskolans roll och inriktning, lokalisering av polisutbildning till länet, länets samlade ansvar för invandrar och flyktingsmottagning, marknadsföringen av länet och mycket annat.

Så socialdemokratin kommer inte att anpassa sig till Ahlgrens "borgerliga" politik på "de arenor han nu behärskar". Du och andra ska inte förvänta Er en socialdemokrati som blir något borgerlighetens stödhjul i Region Dalarna, eller att vi på annat sätt somnar in. Vi kommer att driva oppositionspolitik med det klara syftet att komma igen med majoritet i Region Dalarna år 2010.

PETER HULTQVIST

är ordförande för socialdemokraterna Dalarna.

Svar direkt: Valresultatet i höstas innebar onekligen flera oväntade och märkliga turer i de politiskt styrda organisationerna. Jag skulle exempelvis kunna påminna Peter Hultqvist om socialdemokraternas agerande för att behålla makten i landstinget. Men avstår från kommentarer eftersom Hultqvist rimligen är den som sitter inne med den mesta informationen.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons