Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: Oj, vilken opinionssmocka mot moderaterna!

/
  • Anna Kinberg Batras öppning för att samtala med SD i utskotten samt beslutet att verka för en gemensam alliansbudget redan före valet, togs inte väl emot av väljarna, konstaterar Jens Runnberg.

Annons

"Mätningar", "turbulens" och "Juholt" är inte ord och namn dagens partiledare vill associeras till i en och samma mening. Men det har M-ledaren Anna Kinberg Batra varit med om i dag, torsdag.

"Vi har inte sett en större turbulens mellan två mätningar sedan Juholt, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, tillika krönikör för denna ledarredaktion, till Expressen.

Det handlar om ett ras på nästan sex procentenheter när väljarna för första gången får ta ställning till M:s öppning för att samtala med SD i riksdagens utskott, samt önskan om att så snart som möjligt gå fram med en gemensam alliansbudget.

"Moderaterna har allvarliga problem i opinionen nu. Efter SD-utspelet har vi kunnat se hur Kinberg Batra inte längre är en samlande ledare för alliansväljarna, och den branta nedgången för M i februari är kvittot. SD-utspelet var ett riskabelt och kontroversiellt steg att ta, och många M-väljare har reagerat klart negativt, säger Santesson.

Den föreställning som M hade om att väljare skulle strömma till från SD och de andra allianspartierna var en direkt felbedömning. I stället verkar M-väljarna strömmat över till de övriga allianspartierna och särskilt till C, som når sin högsta siffra sedan Demoskop började mäta 1990. Gruppen osäkra väljare är också ovanligt hög.

Till bilden av en tydlig tyngdpunktsförskjutning i alliansen bidrar också undersökningen från Inizio, som Aftonbladet redovisade på eftermiddagen. Då ansåg 39 procent av alliansväljarna att Kinberg Batra skulle leda alliansen framöver mot hela 37 för Annie Lööf. I juni noterades Lööf på 11 procent mot Kinberg Batras 49.

"Det är extremt intressant att det har svängt så på ett halvår, det är sällan under min karriär som jag sett att det svängt så mycket under en mandatperiod, sade Karin Nelsson, analyschef på Inizio till Aftonbladet.

Räkna med att det var ett deppigt krismöte på M:s partikansli på eftermiddagen medan C:s partikansli firade med rejäla, rurala smörgåsar (bakade på ekomjöl och med närproducerad ost).

Mer läsning

Annons