Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: Många vänner av valfrihet misstar sig - S kommer visst att ge sig på välfärdsföretagen

/
  • Nöjda miner vid presskonferensen den 6 oktober 2014 sedan Stefan Löfven lovat Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V) ett vinststopp i utbyte mot stöd i riksdagen.

Annons

Stefan Löfven gjorde sitt icke-besked i regeringsfrågan till en överordnad princip i valrörelsen men många väljare trodde att han skulle bilda regering med V och MP.

En av dem var utan tvivel partiledaren Jonas Sjöstedt som, den 15 september 2014 närmast med gråten i halsen, konstaterade att V även denna mandatperiod kommer att vara ett parti som aldrig haft ett statsråd.

Något gladare, om än inte fullt tillfredsställd, var han den 6 oktober när V berättade att man skulle stödja S-MP-regeringen i riksdagen 2014-2018 eftersom V lovats att det enda V kampanjade om i valet - vinster i välfärden - skulle stoppas under mandatperioden.

Uppdraget gick till det ifrågasatta före detta kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu (S), vars utredning kantats av avhopp och underkännanden. Kritiken har varit så tung i remissvaren, och från så centrala samhällsaktörer, att många dragit slutsatsen att regeringen inte kommer att genomdriva något valfrihetsfientligt vinstförbud.

Men det är ett misstag att tro att den här frågan är avgjord och att regeringen kan förpassa utredningen till papperskorgen i förtröstan på den gamla sanningen att "V aldrig fäller en arbetarregering".

Kritiken har verkligen varit anmärkningsvärd:

Själva utgångspunkten, att det finns "övervinster" hos välfärdsföretagen är en myt i sig, visar exempelvis Konkurrensverkets egna regeringsutredningar av privata vårdcentraler och äldreboenden.

"Välfärdsutredningen har inte visat upp några så kallade övervinster på de välfärdsmarknader där avtal träffats efter konkurrensutsättning”, skriver Konkurrensverket och generaldirektören fortsätter: ”Upphandling av varor och tjänster i konkurrens är ofta ett mycket effektivt sätt att använda offentliga medel”.

Riksrevisionen konstaterar att Reepalu-utredningen inte går att använda som beslutunderlag alls.

Den besvarar inte i vilken omfattning företag kommer att ge upp och lägga ned sin välfärdsverksamhet, inte vilken beredskap för detta som finns hos kommuner och landsting, och inte om tydliga kvalitetskrav skulle kunna åstadkomma det som regeringen vill uppnå.

Att dagens styrning och kvalitet i välfärdssektorn påverkas av möjligheterna till vinst har "utredningen inte på ett tydligt sätt lyckats belägga", skriver Riksrevisionen, som rekommenderar staten att arbeta med "tillståndsgivning, upphandlingskrav och tillsyn". Riksrevisionen varnar också för "gränsdragningsproblem och rättsosäkerhet".

Vinsttaket "utgör ett stort avsteg från de grundläggande principer som gäller för svensk bolagsrätt och kan ses som ett ingrepp i de näringsrättsliga principer som styr företagsverksamhet i Sverige", heter det.

Konkurrensverket konstaterar att vinsttakets konstruktion kommer att leda till att företag börjar trixa med sina balansräkningar. Välfärdsföretag skulle bete sig helt annorlunda i framtiden med avseende på om de hyr eller äger tillgångar, samt att "konstruerade" kostnader för högre hyror och högre löner blir ett sätt att hålla nere vinsten under taket.

Räkna ändå med att regeringen ger sig på de här företagen.

För det har Sjöstedt blivit lovad.

Mer läsning

Annons