Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: Befängt att Barkes S-propaganda distribueras till hela Dalarna som samhällsinformation

/
  • Landstingsrådet Gunnar Barke (S) tar sig rätten att propagera för att väljarna ska rösta på S i en skattefinansierad tidning som når alla hushåll eftersom den klassas som

Det är förstås rena toket att Landstinget Dalarnas informationstidning, som skattebetalarna finansierar och delar ut till samtliga hushåll, innehåller en ledarsida där Gunnar Barke (S) argumenterar för att väljarna ska rösta på S i riksdagsvalet, konstaterar Jens Runnberg.

Annons

Landstingets tidning Inblick delas ut som samhällsinformation och har en täckningsgrad bland hushåll övriga dalamedier bara kan drömma om. Inblick hamnar i 100 procent av hushållens postlådor till en kostnad av 267000 kr/nummer.

Inblick är naturligtvis ingen journalistisk produkt - den berättar makthavarnas sanning om landstinget.

Det är naturligt att Inblick mer än gärna berättar att unga AT-läkare topprankar lasarett i Dalarna och att naturligt att Inblick hoppar över att berätta att Dalarna, trots de glada minerna från dessa unga läkare, hör till landets sämsta landsting vad gäller vikariat bland allmänläkare i primärvården.

För två år sedan slog Läkartidningen larm om att 43 procent av vårdcentralerna i Dalarna hade mer än hälften av distriktsläkartjänsterna vakanta - den klart högsta siffran i Sverige.

Svårigheten att rekrytera unga läkare gjorde Dalarnas distriktsläkare näst äldst efter Gotlands, konstaterade Läkartidningen (se sidorna 14-15 här!)

De där glada ungdomarna som i Inblick berömmer tiden som AT-läkare på Avesta lasarett väljer ju inte i särskild stor utsträckning att börja jobba någonstans i Dalarnas primärvård när AT-tjänstgöringen är över. Om det skriver Inblick inte men så har heller inte Inblick något granskande uppdrag.

Det är rimligt att kommuner och landsting håller sig med egna informationsavdelningar och -tidningar. I Falun heter den exempelvis Vårt Falun och i den berättar makthavarna att Fairtrade är en sympatisk företeelse som sysslar med "oberoende certifiering".

Alldeles fel, så klart, men så är det med dessa tidningar.

I fallet Inblick skruvas emellertid partiskheten ett varv till.

Inblick har en socialdemokratisk ledarsida.

S har ju redan en ledarsida i Dalarna, tänker du? Jo, men det kan inte uteslutas att S bestämt att Inblick behöver en ledarsida eftersom Greiders sida i Dala-Demokraten undviker landstinget, undviker det som händer i Dalarna och numera når ungefär var tjugonde postlåda i länet.

Hur ska dalfolket då kunna få reda på vad S vill att de ska tycka i vårdpolitiken?

Ja, sedan landstingsrådet Gunnar Barke (S) tillträdde har han skrivit samtliga huvudledare i Inblick personligen!

Skattebetalarna fick stå för fiolerna när Barke nyss lade ut texten om att alla gör klokast i att rösta på S i det kommande riksdagsvalet så att pengar kan gå "rakt in i vår gemensamma välfärd - precis vad vi allhop behöver".

Någon debattsida där exempelvis KD får berätta att deras budget innehåller större statsbidrag till vård än vad S satsar håller sig inte Inblick med.

Tidningen talar med en enda opinionsröst.

Barkes.

Någon annan kommer inte till tals.

I en opinionsdrivande ledare av en toppolitiker i S finns förstås ingen anledning att berätta att vårdköerna i Sverige vuxit varenda dag med regeringen Löfven.

Det är värt att notera att Barke själv ansett att ledare som kritiserar S "har ett intressant förhållningssätt till sanningen" samt att han efterlyst större hederlighet i ledartexter.

Han är i så fall alltså exakt lika politiskt ohederlig själv, här han skriver ledare, men skillnaden är att han gör det i en tidning som distribueras som samhällsinformation, på skattebetalarnas bekostnad!

LÄS MER: Barke efterlyser hederligare ledartexter

I alla ledare i Inblick som Barkes företrädare skrev var landstingets ekonomi på väg åt rätt håll. Många som inte tog del av journalistik i Dalarna under de där åren trodde tyvärr på texterna i Inblick.

Men sanningen om hur ekonomin utvecklades under de där åren kom till slut att stå klar för landstingsanställda, patienter, väljare och skattebetalare.

Det konstiga är inte att Barke driver opinion på det sätt han gör. Han är ju sosse. Det konstiga är att en skattefinansierad informationstidning har ett samtidigt uppdrag att driva opinion.

Det här är en klassisk sammanblandning av parti och landsting – så naturlig för toppsossar som själva brukar betrakta sig som tämligen opolitiska.

Det är de inte.

Barke försöker säkra väljare genom att föra ut sin sossesanning till intet ont anande läsare av en tidning som distribueras till alla, som allmännyttig samhällsinformation.

Om Barke vill bedriva oförblommerad partipropaganda borde S själva trycka upp flygblad och köpa utdelning till länets 140000 postlådor.

Ledarsidan i "informationstidningen" borde tas bort direkt och S borde rodna av skam över att den trojanska hästen till dalahushållen funnits så länge.

Mer läsning

Annons