Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksbanken: Så blir du som bor i Dalarna av med dina gamla mynt

Annons

Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken, svarar på kritiken från DT:s ledarredaktion.

LÄS ÄVEN:

Ledare: Gör er av med gamla mynt, säger Riksbanken – men hur ska vi bära oss åt?

Först och främst, tack för att DT:s ledarredaktion, genom en ledare av Karin Bergkvist publicerad 12/5, tar upp frågan om att mynten snart blir ogiltiga. Det är viktig konsumentupplysning. Samtidigt tar ni också upp en oro att det är svårt att göra sig av med kontanterna.

Från Riksbankens hör vi också att det kan vara en utmaning att bli av med äldre mynt om man har en större mängd liggandes hemma. Därför har vi sedan i början på 2015 informerat allmänheten om att börja göra sig av med sina mynt i god tid, något som först inte skedde, men som vi nu ser tecken på sker i en ökande takt. Det vi vill undvika är att alla väntar till sista veckan för då kan det blir svårt för banker och butiker att hinna med.

Så hur gör man då? Har man en större mängd mynt kan man sprida ut inköpen vid flera tillfällen eller sätta in mynten på ett bankkonto. Riksbanken har tagit fram myntkartan.se för att man i god tid ska kunna hitta sitt närmaste bankkontor som tar emot mynt, i dagsläget finns det cirka 900 stycken över hela landet.

Det finns en hel del bankkontor i Dalarna som tar emot mynt. Alla banker finns dock inte representerade på samma ort. Därför kan det vara klokt att kontakta sin bank för att höra hur man enklast går till väga. När det gäller avgifter så har Swedbank, Nordea och många Sparbanker tagit bort avgifterna medan Handelsbanken hjälper sina kunder mot en avgift (beslutas av kontoren). Forex finns i Borlänge och tar emot mynt från alla mot en avgift.

Det kan vara klokt att kontakta bankkontoret i förväg om man har mycket stora mängder mynt hemma. Har man inte så många mynt är det enklast att betala med dem i butik och då har vissa butiker satt en gräns för hur många mynt de tar emot vid ett och samma inköp. Det får butikerna enligt nuvarande lagstiftning ha, bara de informerar tydligt om detta så att kunden vet villkoren. Dela upp köpen så brukar det fungera.

Ett annat alternativ är att välja en välgörenhetsorganisation som tar emot dem. Då gör pengarna nytta i stället för att bli värdelösa i byrålådan.

Om man missar att lösa in sina sedlar som snart blir ogilltiga så har man ett år till på sig att gå till banken (och därefter kan man skicka in dem till Riksbanken som mot avgift på 100 kr löser in). Däremot löser inte Riksbanken in ogiltiga mynt. Om man fortfarande har mynt efter den 30 juni så har man ytterligare två månader, till och med 31 augusti, på sig att sätta in dem på ett bankkonto.

Riksbanken tycker inte heller att bankerna tar sitt ansvar fullt ut för kontanthanteringen. En lagstiftning om bankernas kontantansvar på liknande sätt som man har i Norge är den vägen framåt som vi har föreslagit.

Ann-Leena Mikiver Kommunikationschef Sveriges riksbank

Mer läsning

Annons