Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Relation som ger ringar på vattnet

/
  • Klippare. Leksands kommunalråd Bo Petersson och hans borgarmästarekollega i Tobetsu har klippt många band och hållit många tal under Leksands besök i Japan.    

Annons

När Sveriges nytillträdde Tokyoambassadör, Stefan Noreen, i går kom för att bilda sig en egen uppfattning om vad det 20-åriga samarbetet mellan Tobetsu och Leksand lett till för konkreta resultat, blev han mäkta imponerad.  

Men inte bara på uppställningen från lokalbefolkningen i Tobetsu och Leksand, utan framför allt för att både svenskar och japaner kan uppvisa konkreta resultat av samarbetet. Handelskammaren i Tobetsu vill fördjupa samarbetet med hantverket i Leksand, Hokkaidouniversitet vill ha ökat studetutbyte med Dalarna, Leksand och Tobetsu ska utveckla kunskapsutbytet om miljö och återvinning och Tomoku hus arbetar enträget vidare för att öka marknadsandelarna i Japan. Att samarbetet också skapat nya jobb i Siljansregionen är förstås en extra bonus.  

Knappast hade ambassadören planerat avslöjandet, men jag tror att han blev så tagen av vad han fick höra om de goda relationerna mellan Japan och Sverige att också Stefan Noreen ville komma med en viktig nyhet för människorna i regionen. I sitt hyllningstal till Tobetsu och Japan berättade han att Ikea planerar en etablering i Sappororegionen. Hans besked möttes med stående ovationer!

Visst är det ovanligt att en kommun, en region, skickar så många ambassadörer som 70 personer när länet ska representeras. Vi som har haft förmånen att se vad de åstadkommit under veckan i Japan, kan intyga att de gjort rätt för både flygbiljett och uppehälle. Hantverkare, politiker, företagare, spelmän och dansare, alla har de varit i farten från tidig morgon till sen kväll. Värdarna har planerat jubileumshögtiden i flera år och inte sparat någon möda för att åstadkomma ett komplett program. Gästerna från Dalarna, särskilt spelmän och dansare, har känt förväntningarna att sprida svensk kultur. Uppdraget har genomförts med både gott humör och professionalitet.  

Mer läsning

Annons