Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt som miljöpolitiker

/

Annons

Miljöfrågor har heller aldrig varit moderaternas starkaste politikområden. Den senaste valrörelsen genomfördes utan några viktiga initiativ och åthävor som hade koppling till miljön. Ser vi rent historiskt på det moderata partiets sätt att agera blir bilden ännu tydligare. Moderaterna har fäst större vikt vid skattepolitik, villkor för företagandet och individuella rättvisefrågor än att profilera sig som ett miljöparti.

Nu har Fredrik Reinfledt uppmanats att med kraft ta tag i klimatdebatten så att också det ledande partiet i regeringen framstår som pådrivande om miljön. Moderaterna ska inse att ämnet med stor sannolikhet kommer att växa till den viktigaste frågan i valrörelsen inför nästa val.

I Örebro uppträdde statsministern som en professor som undervisar sina studenter om hur saker och ting hänger ihop i en värld fylld av komplexa frågeställningar kring klimatpåverkningarna.

Rent politiskt och konkret tycks moderaterna i första hand rikta in sig på att försöka påverka bilismen. Utan att ge någon tydlig precisering vill Fredrik Reinfledt fokusera på utsläppen från våra fordon. En av hans tankar är att via en skatteväxling få konsumenterna att köpa fordon som släpper ut mindre koldioxider och är bränslesnålare mot att fordonsskatten som sådan blir lägre.

Möjligen gör jag mig skyldig till en feltolkning av Reinfeldts och moderaternas sätt att resonera, men förslagets innebörd kan mycket väl få till resultat att det är landsbygdens folk som får bära den tyngsta bördan av en sådan skatteväxling.

Bensinpriset är redan i dag på en nivå som stämmer illa med de moderata löftena i valrörelsen. Att införa ett system som tar sikte på en extra hård beskattning på drivmedel, kommer osökt att drabba befolkningen på landsorten, där invånarna är beroende av bilen både för pendling till jobben och för andra syften.

Vinnarna i det moderata skattetänkandet om miljöskatter för bilen blir storstadens bilister som kan undvara bilen till vardags, tack vare tillgången på en utvecklad kollektivtrafik som fungerar både i jobbet och fritidens ändamål.

I ärlighetens namn ska dock sägas att Fredrik Reinfeldt och moderaterna ännu inte tänkt färdigt kring bilutspelet och skatteväxlingens effekter. Vad som emellertid blir allt tydligare är den politiska ambitionen; nämligen att vanligt folk snart kommer att drabbas av ökade kostnader i samhällets jakt på åtgärder som påverkar klimatförändringarna i positiv riktning.

Fredrik Reinfeldt noterar säkert tacksamt att både regeringens och oppositionens partiledare har ett gemensamt ansvar för att få acceptans för en politik som klarar det långsiktiga målet att värna miljön, fixa jobben och därmed det framtida välståndet.

Ekvationen är en utmaning att hantera för alla politiker!

Mer läsning

Annons