Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt behöver opposition

/
  • Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) behövde inte förta sig i onsdagens telefonväkteri. Men avsaknaden av framtidsvisioner påkallar behovet av en starkare opposition.

Annons

Det vore en överdrift påstå att onsdagseftermiddagens telefonväkteri i Studio Ett i Sveriges Radio bjöd oss lyssnare på några nyheter som i det korta perspektivet förändrar bilden av svensk politik av i dag. Trots att det var Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som under nära två timmar hade chansen att berätta om sina och regeringens visioner i kommande, fick vi inga framåtsyftande besked.

Snarare infann sig känslan av att den politiska idédebatten gått i stå. Som om den förlamning som vilar över Socialdemokraterna sedan lång tid också dränerat det största regeringspartiet på förslag om hur Sverige ska hantera en ekonomisk kris som växer sig allt starkare och som förstärker en lågkonjunktur som riskerar att öka arbetslösheten med ökade sociala problem som följd.

Både statsministern och finansminister Anders Borg är skickliga analytiker. De kan konsten att göra begåvade beskrivningar av läget både i Sverige, i Europa och globalt. Men de är sämre på att anvisa en politisk lösning för de vardagsproblem som blir allt påtagligare när det utanförskap som alliansregeringen 2006 gick till val på för att bekämpa, nu framstår i en ny skepnad, bland annat i form av en ökad ungdomsarbetslöshet. Trots flera frågor kring sysselsättning och arbetslinjen, blev statsministern vag i sina svar. Gick oftare i försvarsställning.

Genom eget konstaterande att utanförskapet är mindre nu än när regeringen tillträdde, tilläts Reinfeldt komma undan besvärande frågor. Programmet fick emellertid ökad puls vid ett par, tre tillfällen. Som när Reinfeldt skulle svara om sitt förtroende för utrikesminister Carl Bildt med utgångspunkt från utrikesministerns kopplingar till bolaget Lundin Oil, eller som när den sjukskrivne göteborgaren som glatts över tidigare jobbskatteavdrag beskrev hur han fått högre skatt som sjukskriven, och när statsministern skulle ge sin syn på utförsäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm, som köptes för 700 000 kronor från landstinget av några läkare och sedan såldes för 20 miljoner kronor till ett riskkapitalbolag.

Tydligast var Fredrik Reinfeldt i sina svar kring regeringens inställning till deltagandet i europakten och hans försäkran om att Sverige inte ska in i eurosamarbetet bakvägen. Det svenska folkomröstningsresultatet står fast, blev det tydliga budskapet.

Mer läsning

Annons