Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regioner väcker känslor

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldts (m) utspel härom dagen, då han uttalade sin personliga tveksamhet över nyttan med att skrota de nuvarande länen, har förstås inte underlättat beredningen av regionfrågan. Synpunkterna har väckt berättigad uppmärksamhet eftersom moderaternas åsikter också styr regeringens syn på hur snabbt handläggningen av regionfrågan ska drivas.

Bland länets politiker kan också skönjas en allt större skepsis hos socialdemokraternas riksdagsledamot Peter Hultqvist, Borlänge, som också varit med i Ansvarskommitténs utredningsarbete. Medan hans efterträdare på posten som ordförande i Region Dalarna, centerpartisten Anders Ahlgren, Gagnef, vill driva på och så långt möjligt försäkra Dalarna en plattform för fortsatt tillväxt.

Men även hos den nye regionordföranden finns reservationer inför förslaget att ombilda länen till ett antal regioner med direktvalda parlament som fattar beslut om sjukvård och regional utveckling. Statens/länsstyrelsens roll i det nya politiska landskapet är inte alldeles självklar. Vilken service kommer staten att erbjuda Dalarnas befolkning i framtiden? Ja, det finns flera osäkerhetsfaktorer som väcker frågor bland länets beslutsfattare.

Debatten i Borlänge berörde förstås också medborgarnas kommande möjligheter till inflytande och påverkan. Peter Hultqvist gick så långt att han befarade att regionfrågans brist på legitimitet bland befolkningen skulle kunna leda till att hela ärendet faller platt till marken.

Men, vilket också påpekades i diskussionen, intresset för regionala frågor aldrig varit särskilt stort hos en bred allmänhet. Många vet inte skillnaden mellan länsstyrelsens och Region Dalarnas arbetsuppgifter. Däremot är både intresset för och kunskapen om de kommunala uppgifterna betydligt större. Sjukvården är också en sektor som ständigt engagerar.

Trots all osäkerhet som framkom under heldagen i Borlänge måste Dalarna på bred front börja jobba med utgångspunkt från innehållet i Ansvarskommitténs slutsatser. Trots moderaternas tveksamhet på riksplanet bör utgångspunkten vara att regiontanken är här för att förverkligas. Dalarna borde i kraft av ett starkt varumärke sätta ned foten och inleda en diskussion med dem vi helst vill samarbeta med.

Mötet i Borlänge gav en tydlig antydan om att vi helst ser en region med Gästrikland, Västmanland och Uppland. Men vi vet inte om de vill samarbeta med oss. Det måste vi snabbt få besked om!

Mer läsning

Annons