Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens "Lex Swedenborg"

Annons

Det är de fyra partisekreterarna hos moderaterna, centern, kristdemokraterna och folkpartiet som framför regeringens samsyn om möjligheten till nyval också på det lokala planet. Regeringen vill att den sittande grundlagsutredningen ser över möjligheten extraval samtidigt som den klargör regelsystemet för i vilken situation det kan ske och vem som ytterst ska ha rätten att utlysa valet. I dag är det inte möjligt att arangera nyval i kommuner och landsting.

Det senaste kommunvalet innebar att bland andra sverigedemokraterna, sd, tog plats i flera kommunala församlingar. Men när valresultatet skulle omsättas i praktiskt politiskt arbete, visade det sig att partiet inte hade några företrädare som ville ta plats i kommunfullmäktige. I flera fullmäktigelokaler står partiets stolar fortfarande obesatta.

Men det finns även exempel på när sverigedemokraterna har haft möjlighet att låta sig representeras i beslutandeförsamlingen och ingått valtekniskt samarbete med ett eller flera partier för att nå ökad makt. Men partiets trohet mot de nya vännerna har inte varit långvarig. Partiet har i stället valt en politisk taktik som inneburit att det ledande politiska blocket inte vetat om det haft makten från ena veckan till den andra.

I en av kommunerna i Stockholmsområdet ledde ett valtekniskt samarbete mellan de borgerliga och sverigedemokraterna till att skattesatsen i kommunen kunde klubbas enligt det borgerliga förslaget, men när den kommunala budgeten skulle fastställas, hoppade sverigedemokraterna av samarbetet och gjorde gemensam sak med oppositionen. Plötsligt stod den politiska ledningen med ett skatteuttag som inte harmoniserade med innehållet i budgeten.

Ett annat näraliggande exempel på märkliga politiska turer är de ledande moderaternas avhopp till socialdemokraterna i Sundbybergs kommun.

Den plågsamma och närmast bisarra processen efter landstingsvalet i Dalarna förra året är ett annat exempel på när valutslaget får ett oacceptabelt praktiskt resultat. Sedan Dalarnas sjukvårdsparti valts in i landstingsfullmäktige, drabbades partiet av en inre splittring som ledde till att en av partiets förgrundsgestalter, Ken Swedenborg, gjorde sig till politisk vilde och värvades till socialdemokraterna.

Effekten av denna exercis blev att ett förväntat politiskt maktskifte, grundat på valresultatet, uteblev och ersattes med en närmast tragikomisk utvecklingsfas som inte bara skadat socialdemokraternas trovärdighet. Väljarnas och allmänhetens förtroende för politik och politiker i allmänhet har skadats av det som ägde rum efter landstingsvalet.

Därför är det bra att den borgerliga regeringen söker möjligheter till nyval också i kommuner och landsting. Det är i och för sig trist att Dalarna har skapat ett "Lex Swedenborg" som föranleder regeringen att be grundlagsutredningen om hjälp. Men det är alltid avarter i systemen som måste bekämpas. Inte minst när demokratin står på spel.

Mer läsning

Annons