Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens "Lex Engdahl"

Annons

I går stängdes fängelseporten bakom lantbrukare Stig Engdahl från Ed i Dalsland.

Han ska avtjäna ett straff på sex månader för att ha skjutit en varg som tagit sig in i en fårhage och dödat flera av hans egna och grannens djur.

Samma dag (!) som bonden från Ed kröp in i Vänersborgsfängelset, inträdde regeringens förändring av jaktförordningens § 28. Justeringen av lagen innebär att djurägare i fortsättningen inte behöver stå och vänta på att deras tamdjur ska skadas eller dödas innan djurägaren kan ingripa.

Sedan i går finns rätten att döda ett rovdjur som inte gått att skrämma bort från tamdjursinhägnader.

Lagändringen är en klen tröst för den 63-årige lantbrukaren. Han har tvingats göra sig av med fåren och han har skickat gårdens kor till slakt. Även om det kan hävdas att Engdahl blev det offer som krävdes för att regeringen skulle ändra jaktförordningen, är det ett högt pris som bonden i Ed får betala i sitt uppsåt att skydda gårdens djur.

Regeringen vägrade ge honom nåd, trots statsrådens egna initiativ för att ändra lagstiftningen. En stark opinion i Västsverige till förmån för Engdahl var också förgäves.

Domen är sagder, som det står i Rune Lindströms Himlaspelstext.

I fängelset får Engdahl tid att begrunda domstolarnas värderingar av både djur och människor. Jag tänker närmast på domen i dagarna mot poliserna i Stockholm som 2004 använde batongerna för att hantera en aggressiv äldre bensinkund.

Händelsen inträffade vid en kameraövervakad bensinstation och många av oss har sett de dramatiska tv-bilderna av poliser som dunkar batongerna mot en hjälplös pensionär.

Tingsrätten dömde poliserna till tre månaders fängelse för misshandel, men en oenig hovrätt undanröjde misshandelsdomen och beslutade i stället om böter för tjänstefel.

Med hovrättens utslag som grund beslutade arbetsgivaren att poliserna får behålla jobbet.

Jag tror inte att domstolarnas utslag i vårt land är resultatet av en sinkadus. Men i skenet av domen mot poliserna väcker ändå Stig Engdahls öde tankar hos mig. Den friande domen i tingsrätten, upphävd av hovrätten, borde ha gett utrymme för ett beslut om nåd av regeringen. Nu lät den sig nöja med att skapa en "Lex Engdahl". Med risk för ett högre tonläge i debatten.

DE TVÅ RIKSDAGSKANDIDATERNA FÖR FEMINISTISKT INITIATIV, GUDRUN SCHYMAN, RIKSDAGSLEDAMOT (TIDIGARE VÄNSTERPARTILEDARE), OCH MARIA CARLSHAMRE, LEDAMOT AV EUROPAPARLAMENTET (TIDIGARE FOLKPARTIST) CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons