Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen jagar upprättelse i Trollhättan

Annons

Regeringen, särskilt dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C), har av och till under den långa Saab-krisen utsatts får hård kritik. Regeringen har ansetts vara för passiv. Flera debattörer har under resans gång efterlyst ett svenskt statligt engagemang i nivå med tyska statens insatser för att värna den inhemska bilindustrin.

Det är, inte minst mot bakgrund av dessa tidigare anklagelser, vi ska se det snabba agerandet från regeringen när konkursen för Saab var ett faktum. Regeringen hade redan förberett ett ordentligt stödpaket till Trollhättan, och i går åkte fyra statsråd till ort och ställe för att markera i praktisk handling att det finns en vilja att hjälpa den utsatta regionen. Sedan tidigare är det bekant att regeringen avsatt drygt en miljard kronor i nästa års budget för att ha resurser att bistå. I går utökades summan med 450 miljoner kronor, pengar som huvudsakligen är avsedda för särskilda utbildningsinsatser.

Det är bra att regeringen har handlingskraft och visar lyhördhet inför de olika propåer som dyker upp, men också att de statliga pengarna satsas på projekt som är verklighetsförankrade. Dessutom handlar det om att ha uthållighet. Flera aktörer tror fortfarande på någon form av bilproduktion i Trollhättan. Risken är därmed uppenbar att staten lockas in i överoptimistiska projekt. Därför måste viljan att stötta en utsatt region kombineras med förmågan att genomskåda blåögda förslag om fortsatt biltillverkning.

Mer läsning

Annons