Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regelverk företagens gissel

Annons

den 23 januari 2007

Varken politiker eller företagare brydde sig att kommentera regeringens dåliga opinionssiffror. Men företagarna hade desto fler synpunkter på vilka frågor som regering och riksdag borde prioritera.

Mötet, som hade samlat ett 20-tal företagare från Avesta i söder till Sälen i nordväst, hölls i ett gott humör och med kunskapen om att regeringen endast haft fyra månader på sig att visa vad den duger till. Regeringens lokala företrädare passade förstås också på att erinra om att de flesta regelsystem som avgör dagens betingelser för företagare och företag är ett resultat av den tidigare regeringens politik.

Efter den två timmar långa överläggningen hade emellertid företagarna gett riksdagsledamöterna så många medskick till regeringen, att enbart önskemålen från mötet i Falun skulle kunna sysselsätta åtskilliga departementet med uppgift att ändra i lagar och andra regelverk.

Anders Walla, bonde från Nås gård i Hedemora, hade många synpunkter på de regler och kostnader som blir följden av olika tillsynskrav på hans gård, Elisabeth Stelin, som driver cateringfirma i Ludvika, var också irriterad över de kostnader som följer av livsmedelstillsynen och Carl-Erik Nyström från Enviken ansåg att plan- och bygglagens "stalinistiska" regelverk är ett hot mot utvecklingen på landsbygden.

Åke Arnesson, chef för Borohus i Mockfjärd, varnade för konsekvenserna av prisutvecklingen i byggbranschen som inte haft en liknande utveckling sedan 1970-talet och Lars-Olof Bertilsson från Malung, men verksam vid utbildningsföretaget Klippan i Borlänge, ville att riksdagsledamöterna försöker hitta en lösning för att kunna beskatta de säsongsanställda i Dalarnas fjällvärld.

Per Eriksson, vd för Kläppen Ski Resort i Sälen, saknande fortfarande en tydlig energipolitik och erinrade om att han före valet presenterat ett förslag om en satsning på tillverkning av vindkraftverk som skulle kunna skapa 5 000 jobb i Dalarna, men att den nya regeringen inte reagerat.

Eriksson vädjade också till politikerna att se över reglerna för lokaliseringsstöd som med nuvarande utformning missgynnar turistnäringen i Dalarna, exempelvis vid en jämförelse med Jämtland/Härjedalen.

Det blev också en del resonemang om förekomsten av svartjobb. När någon bland företagarna uttryckte missnöje över att fåmansbolag tvingas ha en liggare över företagets anställda, gick kristdemokraten Lennart Sacrédeus in och försvarade regelverket. Mora-riksdagsmannen ansåg att det är bra om så enkla åtgärder som en personalliggare kan skapa en sundare konkurrens mellan företag i branscher där, tyvärr, vissa företagare väljer att ta in svart arbetskraft.

Trots att listan med krav på önskade förbättringar blev lång, avslutades mötet i god stämning. Men företagarna är otåliga. Dröjer regeringens åtgärder som syftar till ett bättre företagsklimat för länge, blir tonläget snart ett annat.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons