Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättsskandalen som bara växer

Annons

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, beviljas också en tredje resning. I går kom beskedet från hovrätten för nedre Norrland om att det inte längre finns hållbara bevis kvar för att domen mot honom ska få stå orubbad. Enligt hovrätten är materialet sådant att det väcker tvivel. Målet handlar om mordet 1980 på den då elvaårige Johan Asplund i Sundsvall. Pojkens mor och far har aldrig trott på Quicks skuld. De har upplevt rättsfallet som en fars från början till slut.

Sture Bergwall har tidigare beviljats resning och friats från morden på Yenon Levi i Rörshyttan i Dala Husby 1988 och Therese Johannesen i norska Drammen samma år. Ytterligare en ansökan om resning ligger i Svea hovrätt och gäller två norska kvinnor som mördades 1981 respektive 1985. Rättsprocessen kring seriemördaren eller mytomanen vid Säters sjukhus är en närmast osannolik rättsskandal. Det kan också vara skäl i att påminna om hur det startade med tv-dokumentären 2008 av tv-reportern Hannes Råstam i vars program Sture Bergwall tog tillbaka alla sina tidigare erkännanden. Råstam fick aldrig uppleva beskedet om hovrättens beslut i går. Han avled nämligen för en kort tid sedan, 56 år gammal.

Men hans dokumentärer lever vidare och det är sannolikt att resultatet av dem, liksom den fortsatta rättsprocessen, leder till nya resningsansökningar med resultat att rättsskandalen fortsätter att växa.

Mer läsning

Annons