Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin - en OS-medaljör!

/

Annons

Kraven är givetvis fullt legitima, men i praktiken ytterligt svåra att effektuera, annat än att uttala vid middagsbordens honnörstal. Redan hör och läser vi om att situationen i Kina på vissa områden har försämrats för befolkningen när det gäller yttrandefrihet och andra rättigheter som vi betraktar som självskrivna.

Kina står som värd för sommar-OS nästa år och det är lätt att föreställa sig hur viktigt det är för regimen att Kina ska framstå som en mönsterstat när världens blickar riktas mot det folkrika och väldiga landet. Men knappast har vi hört särskilt mycket av kritik och påpekanden mot Kina från det olympiska etablissemanget.

Sanningen om de olympiska spelen är att arrangemangets genomförande mer vägleds av kommersiella och idrottsliga intressen än av viljan och förmågan att kritisera och polemisera aktuella regimer och värdnationer. Ändå spelar de politiska makthavarna en viktig roll.

Den kunskapen har förstås också Vladimir Putin, Rysslands president, haft när han arbetat för att snuva favorittippade Korea på värdskapet av vinterspelen om sju år. Putins besök hos George Bush i USA några dagar före omröstningen i Guatemala var säkert ett välkommet inslag l i den ryska kampanjledningens strategi inför den avgörande omröstningen.

Visserligen behövde den amerikanske presidenten också ett avbrott i all trist rapportering från det problematiska kriget i Irak. Men den lågmälde och viljestarke Putin hade mer att vinna på besöket i USA. Oavsett om samtalen med Bush skulle ge några tydliga politiska avtryck såg Putin resan i väst som en nviktig PR-turné.

För att demonstrera sin statsmannaposition valde den ryske presidenten till och med att prata engelska när han vid IOK- sessionen fick möjlighet att argumentera för sommarstaden Sochi som en blivande vintersportort av OS-format. Några timmar senare hade Ryssland vunnit det fredliga slaget mot PyeongChang i Korea. Spelets första guldmedalj gick därmed till Vladimir Putin!

Olympiska spelens historia är fylld av oväntade segrare och bittra förlorare när det gäller värdskapet. Tv-rättigheter med exercisen kring våra tidszoner, påtryckande sponsorer och framstående politikers spel i kulisserna är mycket mer frekventa inslag än en internationell olympisk kommitté som vågar ta en dust med obehagliga regimer.

Olympiska spelen är ett kommersiellt evenemang i mastodontformat. Men vi vill inte vara OS förutan. Det är bra att människor möts och utbyter artigheter, åsikter och gläds åt idrottsprestationer i världens alla regioner. Men vem uttalar de obekväma sanningarna om jakten på Putins oliktänkande i Ryssland?

Låt oss inte tillmäta de olympiska spelen någon annan betydelse än vad arrangemanget kan leva upp till!

Mer läsning

Annons