Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Procent är inte pengar

Annons

Flera fackförbund väntas nu varsla om sympatiåtgärder för att sätta press på Svenskt Näringsliv i den olösta frågan om handelsavtalet - det som både fack och arbetsgivare på branschnivå godkände, men som stoppades på central arbetsgivarnivå.

Det kan vara obetänksamt av facket. Just nu har de opinionen på sin sida - arbetsgivarsidan är splittrad och Svenskt Näringslivs von oben-ingripande kritiseras långt in i kärnborgerliga led. Den strejk som är utlyst till påsk skulle räcka gott för att få handelns arbetsgivare ännu mer härskna på sina näringslivskolleger.

Blockader och liknande för däremot fokus åter till små salladsbarer där sympatierna inte landar hos de breda fackgubbar som står i dörren utanför. Sympatiåtgärder är för övrigt en egendomlighet som Sverige är ganska ensamt om att tolerera: att fackförbund inom avtalsområden där det råder fredsplikt ändå kan gå in och agera med stridsliknande åtgärder inom helt andra avtalsområden.

Konjunkturinstitutet (KI) oroas i sin senaste prognos över löneutvecklingen i Sverige. Inflationen hotar öka, därmed räntorna. Men hela orsaken behöver inte tillskrivas oansvariga arbetsmarknadsparter.

Regeringens skattepolitik har generellt sett en slagsida mot att spä på köpkraften i ett redan gott konjunkturläge, även om flera av de genomförda och föreslagna skattesänkningarna kan vara välmotiverade.

Både KI och Svenskt Näringsliv ser till procenten. I det senare fallet är det lite ironiskt, för när det handlar om höga procentuella lönelyft för direktörer så brukar de försvaras från arbetsgivarhåll med att de kostar så lite i kronor räknat, eftersom det bara handlar om enstaka personer. I den frågan känns faktiskt fackets argument mer relevant - folk betalar inte sina räkningar med procent, utan i kronor.

Mer läsning

Annons