Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prioritera kvalitet, SVT

Annons

den 22 juni 2006

Det är resultatet av en pågående utredning som i höst väntas presentera krav på omfattande besparingar. Att sparkrav drabbar medieföretag är inget nytt; det är en ständigt pågående process i branschen och som tvingar de ansvariga att överväga både kvantitet och kvalitet.

Tittarna är vid det här laget väl medvetna om konkurrensen mellan kanaler och tv-företag. Som flitiga konsumenter har de lärt sig att utnyttja mångfalden i utbudet. Hos tittarna har SVT fortfarande ett högt förtroende i rollen som förmedlare av viktig samhällsinformation i form av nyheter, debatt och kultur.

Att av besparingsskäl vidta åtgärder som riskerar att rubba detta förtroende är ingen klok politik av SVT-ledningen. Kampen om tittarna kan förleda ledningen att välja bort program med en förhållandevis liten publik. Men ett sådant val vore fel av SVT-ledningen eftersom det är just ett sådant innehåll som efterfrågas inom ramen för public servicerollen.

Vi har respekt för tv-ledningens kunskap om sitt eget uppdrag och utgår från att de kommande besparingarna görs på ett sådant sätt att det inte behöver leda till något ifrågasättande av programledningens kompetens. Men det är definitivt alarmerande att ordföranden i riksdagens kulturutskott redan på det här stadiet uttalar oro över tv-ledningens intentioner.

Möjligen är det förslaget om att ersätta viktiga samhällsprogram med regionala pratshower som fått politikern Lennart Kollmats (fp) att reagera. Vi delar i så fall hans kritik. SVT:s regionala resurser måste i första hand utnyttjas för att stärka nyhetsverksamheten. Soff- och pratshower ges ingen ökad kvalitet genom en regionalisering.

SVT ska därför hålla sig till sitt grundkoncept. Det sker bäst genom att satsa resurserna på debatt, kultur och nyheter.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons