Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressofrihetens land

/

Annons

I går kom domen för de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som sedan juli har suttit häktade i Etiopien. Domstolen i Addis Abeba finner dem båda skyldiga till illegal inresa i landet och för främjande av terrorism. De riskerar nu ett långt fängelsestraff på upp till 18 års fängelse. Statsminister Fredrik Reinfeldt kräver att de försätts på fri fot och ska nu ta kontakt med den etiopiska regeringen i ärendet.

Persson och Schibbye reste i somras till Etiopien, via Somalia, för att rapportera om utländska oljebolags inblandning i övergrepp mot civilbefolkningen i Ogaden. För att komma in i området påstås de ha tagit hjälp av ONLF, en etiopisk gerilla som för en väpnad kamp mot den etiopiska staten.

Journalister varken är eller ska vara straffimmuna. Rättssystemet i Etiopen är hårt och korrupt, och detta var Persson och Schibbye säkerligen medvetna om. Riskerna med att ta sig in i en stängd region i en sluten stat är höga.

Journalisters kamp för att avslöja dolda sanningar är livsviktig. I en idealisk värld blir ingen straffad för att ha gjort sitt jobb. Ur ett strikt rättsligt perspektiv är det tveksamma bevis som åklagaren lyckats skaka fram. Att de två journalisterna skulle ha ett direkt samröre med terrororganisationen går knappast att bevisa baserat på en filmsnutt, som dessutom var manipulerad.

Nu sitter tre svenska journalister inspärrade i fängelser på det afrikanska hornet; svensk-eritreanen Dawit Isaak har varit frihetsberövad i tio år vid det här laget. Det återstår att se om regeringen och utrikesdepartementets förhandlingar med den etiopiska regeringen lyckas. Dessbättre har både statsminister Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt (M) höjt tonläget i frågan, även om den tysta diplomatin måste göra sitt.

Hårt ska sättas mot hårt. Förhoppningsvis känner landet av trycket från omvärlden, som växer starkare för varje dag. Premiärminister Meles Zenawi har en chans att visa sin goda vilja och plocka diplomatiska poäng genom att benåda svenskarna.

Vägras Persson och Schibbye benådning är det tydligt att den etiopiska regimen vill statuera ett avskräckande exempel i fallet. Det vore ett kraftigt bakslag för pressfriheten.

Mer läsning

Annons