Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktgräl i landstinget

/
  • Landstingsrådet Ingalill Persson (S) vill ha regler för bland annat politikernas informationsinhämtning. Det gillar inte oppositionen.

Annons

Det nya året har inletts med ett praktgräl mellan landstingsledningens Ingalill Persson (S) och moderaternas oppositionsråd Jan Wiklund. Bråket orsakas av att landstingsledningen har tagit fram ett förslag till regelverk i 13 punkter som ska reglera politikernas kontakter med landstingets verksamheter; vem som ska betala, landstinget eller enskilda partier, för bland annat resor och traktamenten vid besök i verksamheten.

Det är inte kostnadsfördelningen som har fått Jan Wiklund att reagera. Hans kritik skjuter in sig på uppfattningen att Ingalill Persson försöker förhindra oppositionen att skaffa information om tillståndet i verksamheten genom att inrätta undantagsregler för sig själv och de övriga fyra råden i landstingsledningen. När oppositionen vill göra verksamhetsbesök ska det dels anmälas till landstingsdirektören, dels till berörd verksamhetschef. Landstingsledningen undantas denna anmälningsplikt.

Jan Wiklunds kritik omfattar också regelförslaget om att endast utpekade chefer ska ha tillstånd att ge politikerna faktainformation. Fakta ska nämligen inte eftersökas direkt från verksamheten, tycker landstingsledningen. Regelförslaget förstärker intrycket från fjolårets landstingspolitik, präglad av dålig stämning och brist på samförståndslösningar. Ju fler politiker som jobbar på hel- eller deltid i landstinget, desto sämre tycks umgängesformera utvecklas.

Men ledningens förslag är rimligen framtaget på förekommen anledning. Det är inte heller fel att det utvecklas ett system där politiker och tjänstemän har spelregler som stärker förtroendet för varandras uppgifter och uppdrag. Men det finns ingen anledning för oppositionen att acceptera att bli hindrad i informationssökning. Ju mer information, desto bättre beslut.

Mer läsning

Annons