Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt mod krävs

Annons

den 15 december 2005

Statssekreterare Lars Danielssons minnesförluster om och till vem han ringde under fjolårets kritiska dagar, är det senaste inslaget i denna alltmer sanslösa återberättelse av en regerings brist på krisledning i en situation när den som bäst hade behövts.

Eftersom den borgerliga alliansen valt att avstå från någon form av misstroendeförklaring i avvaktan på konstitutionsutskottets utslag, torde vi under åtskillig tid framöver få leva med dels rapporter från KU:s granskning, dels vad medierna gräver fram av relevanta uppgifter.

Processen riskerar att dra ut över ett par månaders tid innan oppositionen sätter ner foten i misstroendefrågan. Alternativt att regeringen Persson ber utrikesministern lämna sin post.

En förutsättning för att Sverige ska kunna lägga komissionens rapport till handlingarna kräver offer, vilka i sin tur tarvar politiskt mod, både inom regeringen och i den borgerliga oppositionen.

Stor insikt och politiker som har mod kräver också den fortsatta debatten och framför allt agerandet efter onsdagens rapport om invandrarnas andel av brottsligheten i vårt land.

Uppgifterna från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att de allra flesta brott begås av personer födda i Sverige, men också att de som fötts utrikes är överrepresenterade i statistiken över dem som misstänks för brottslig verksamhet.

Rapporten är visserligen inte entydig, men likväl innehåller den sådan information som inte får sopas under mattan. Vi måste inse en besvärlig verklighet och med öppna ögon ta itu med en integrationspolitik som hittills fått löpa efter "vänta-och-se-principen".

Rapporten från Brå kräver ett insiktsfullt politiskt agerande. Men också ett personligt engagemang från dig och mig. Risken är annars uppenbar att främlingsfientliga krafter tar sig in på scenen och utnyttjar enskildheter i siffermaterialet för sina destruktiva syften.

Politiker och andra samhällsföreträdare kan undvika en sådan olycklig utveckling genom att öppet visa att de inser problematiken och att de med tydliga åtgärder klargör att Sverige tar frågan på stort allvar.

Med underlaget från Brottsförebyggande rådet, liksom en mängd annan information om invandrares bostadsproblematik, arbetslöshet och andra viktiga sociala frågor som redan finns hos samhällets byråkrater, är det ingen orimlig begäran att fokus i samhällsdebatten nu flyttas över till en verkligt seriös diskussion om innehållet i det svenska integrationsarbetet.

Ska debatten få någon framgång i konkreta åtgärder som syftar till förbättringar, måste debattörerna och beslutsfattarna också tåla de besvärande sanningarna.

Integrationsfrågan är inte enkel. Men Sverige tillhör de länder som har sällsynt goda förutsättningar att hitta lösningar för att slippa en utveckling som ökar risken för en segregation och ökade klyftor mellan folkgrupper.

Alla har ett ansvar för att vi ska lyckas, men våra politiska företrädare måste gå i spetsen.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons