Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Hultqvist bäst i opposition

Annons

den 26 januari 2006

Erfarenheter visar att det tar lång tid för en politiker på kommunal nivå att också axla en ledarskapsroll på länsplanet. Det mångåriga socialdemokratiska maktinnehavet har inneburit att de ledande partiföreträdarna i Borlänge under flera generationer har dominerat de organ som har till uppgift att initiera och utveckla Dalarna på olika sätt. Peter Hultqvist blev en naturlig arvtagare till Georg Karlsson och Börje Andersson.

Under alla de år som han med kommunalrådsposten som plattform också fått agera för hela länet, dels i Region Dalarna, dels som socialdemokraternas ordförande i länet, har hans vision av Dalarnas framtid utgått från ett Borlängeperspektiv och med egen övertygelse om att staten borde ställa upp för att förbättra förutsättningarna för länet.

Men den bistra sanningen är att staten för flera mandatperioder sedan lämnat regioner och kommuner mer eller mindre åt sitt eget öde. Budskapet har varit tydligt: Sitt inte och vänta på statliga subventioner- kraften måste komma från er själva!

Det senare synsättet har Peter Hultqvist haft svårt att se som 2000-talets politiska utmaning. Han är fortfarande präglad av en politik där ett statsbärande parti, givetvis socialdemokratiskt, inte bara utgör en garant för en allmän välfärd, utan också leder och fördelar i de flesta samhällsorgan.

Valet i höst ger väljarna en möjlighet att skapa nya förutsättningar för Peter Hultqvist och alla hans politiska kollegor, framför allt dem till vänster. Ett valutslag som förpassar socialdemokratin till rollen som oppositionsparti, skulle betyda en värdefull vitalisering för det politiska systemet.

Både i riksdagen och i regionala organ som landstinget och Region Dalarna, för att inte tala om den kommunala nivån, behövs ett nytänkande på en rad områden. Sverige behöver exempelvis en bättre politik för företagare och när det gäller synen på utvecklingen utanför storstadsregionerna.

Med fortsatt socialdemokratisk regering är risken uppenbar att Peter Hultqvist förvandlas till en lojal budbärare, till och med när förslagen går länet emot, men som oppositionspolitiker på dalabänken skulle han få ett helt annat utrymme att slåss för sitt hemlän.

Ett regimskifte i höst skulle vara nyttigt både för Sverige och Peter Hultqvist (s).

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons