Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Oksanen: MP:s kulturella beröringsskräck spelar högerextremisterna i händerna

Kulturdepartementets rädsla för världsarv spelar bara högerextremisterna i händerna skriver Patrik Oksanen med anledning av Sverige inte nominerar några bidrag till Unescos listor för immateriella världsarv.

Annons

Järvsö kyrkokör och spelmanslag anländer till folkmusik gudstjänsten i Slottskyrkan i Stockholm  2003.

Tänk dig någon av följande nyheter:

Miljöpartiet vill inte ha några naturskyddsområden för rädsla av värdehierarkier mellan olika områden.

Miljöpartiet vill slopa fridlysning av växter av djur av rädsla för värdehierarkier mellan olika arter.

Miljöpartiet vill slopa att Hälsingegårdarna är ett världsarv av rädsla för att Brotorget i Bollnäs ska hamna under i status i en värdehierarki.

Det är helt orimligt att något parti skulle resonera så. Och självklart skulle inte heller Miljöpartiet gör det heller i dessa frågor.

Läs mer: Könsapartheid och hederförtryck i svenska vardagen

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på Kulturdepartementet i Stockholm.

Men när det kommer till immateriella kulturarv till Unescos internationella listor så är det precis så Alice Bah Kunkes kulturdepartement resonerar i en ologisk kulturell kullerbytta.

Tre år efter att Institutet för språk och folkminnen lämnat över en utredning hur Sverige ska jobba med frågan så säger statssekreteraren Per Ohlsson Fridh till SR:s Kulturnytt att det inte blir något, just av rädsla för värdehierarkier:

"Det är ganska många gånger problematiskt att hävda att ett visst kulturarv eller en viss tradition skulle vara viktigare eller ha större betydelse än en annan. Det tycker vi, i nuläget, att det inte finns anledning att göra, att inordna dem i en sådan typ av värdehierarki".

Men att inte markera vad som är unikt (vilket inte är en värdering av bättre eller sämre) innebär att man lämnar öppet för omtolkningar och utnyttjande av högerextrema krafter, vilket Hadrian Prett som är vd på Eric Sahlström-institutet påpekat. Det är något vi sett flera exempel på tidigare.

Läs mer: Kampen om Nordens frihet - hur nu nazisterna använder en antinazistisk symbol

Norge har lämnat in förslag om att skydda folkmusik, Sverige skulle kunna göra likadant. Och varför inte kombinerat med hambo eller kyrkrodd?

Här skjuter sig alltså Kulturdepartementet i foten när rädslan att lyfta något innebär att något annat ska tryckas ner tar över handen.

Tillsammans med fiaskot att hantera våldsbejakande extremism är det svårt att komma från intrycket att högerextremisternas bästa vän är ett MP-styrt kulturdepartement.

Hambo.

Mer läsning

Annons