Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskens larmrapporter

/

Annons

Att fastighetsskatten skulle framkalla så många synpunkter att debatten skulle överleva en del av påskhelgen, var väntat. Förslaget har både vinnare och förlorare, och inte minst på landsbygden upplevs förslaget lite osäkert, särskilt som det fortfarande är oklart hur den ersättande kommunala avgiften egentligen kommer att slå.

Det är bra att regeringen gett sig själv ett rådrum genom att utse en grupp med uppgift att se över de fördelningsekonomiska effekterna av förslaget. Men jag är förvånad över så många reagerar negativt över att skatteslopandet innebär att äldre människor kan bo kvar längre i sina hus.

Den svenska modellen med en välutvecklad kommunal hemtjänst har länge gått ut på att underlätta för de äldre att bo hemma, i stället för att flyttas till äldreboenden eller till särskilt boende, om sjukdom eller annan skröplighet motiverat det senare bostadsalternativet. Boendet för yngre generationer måste kunna ordnas genom andra bostadspolitiska åtgärder än att snegla åt alternativet att så snabbt som möjligt få bort de gamla från sina hus.

Den socialdemokratiska reaktionen över den slopade fastighetsskatten förvånar. Att redan som nu sker utlova att det i valrörelsen kommer ett alternativt förslag till regeringens lösning av fastighetsskatten, låter förhastat. Det är tre år till nästa valrörelse och inte ens socialdemokraterna kan i dag veta hur het debatten om fastighetsskatten är när vi närmar oss valet 2010.

Då är det sannolikt mer begåvat att ägna den politiska kraften åt miljö- och klimatfrågan. Långfredagens rapport från FN-experterna var inte nådig. Forskarnas skrivning talar om krympande skördar, svält, djur- och växtarters utrotning och stigande havsnivåer med omfattande översvämningar som resultat. Men fortfarande är experterna inte eniga.

USA och Kina har försökt få en mildare bedömning av vissa avsnitt i den 21 sidor långa sammanfattningen. Men den samlade bilden om vad som riskerar att bli effekten av förekomsten av växthusgaser kan givetvis inte misstolkas och allra minst av de politiska partierna.

När den svenska Sårbarhetsutredningen i höst kommer med sina analyser över klimatförändringarnas konsekvenser i vårt land får våra politiker ytterligare underlag för att forma en politik som försöker ge svar på vad vi i Sverige måste göra för att motverka en hotande utveckling.

I detta perspektiv är regeringens just nu dåliga opinionssiffror, liksom snöstormen i fjällen, irritationsinslag av övergående karaktär. Och som osökt ger oss anledning att önska läsarna en fortsatt GLAD PÅSK!

Mer läsning

Annons