Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partipolitikens kris

Annons

Det är inte bara det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, som saknar medlemmar. Även moderpartiet börjar nu få så få aktiva att det inte längre går att upprätthålla den gamla organisationen. Sedan länge har man blivit medlem i socialdemokraterna via en s-förening, på orten, i stadsdelen eller på arbetsplatsen.

I fortsättningen ska den som vill vara med i stället bli medlem i arbetarekommunen, alltså den organisation som omfattar hela kommunen och tidigare samordnat de olika föreningarna. Det föreslår socialdemokraternas organisationsutredning enligt partiorganet Aktuellt i politiken.

Arbetarekommunerna blir därmed ny grundorganisation, vilket är en anpassning till verkligheten. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många aktiva för att hålla i gång de gamla socialdemokratiska föreningarna.

Och socialdemokraterna är långt ifrån ensamma om det problemet. När centern, det andra traditionella folkrörelsepartiet, höll stämma i helgen kunde man höra hur bra det var när kvinnoföreningarna gick ihop med partiföreningarna. Då kunde det i bästa fall bli några fler aktiviteter än det årliga årsmötet.

Partipolitik tilltalar uppenbarligen inte den allmänhet som annars enligt undersökningarna är minst lika politiskt intresserad som tidigare. Intresset räcker inte till en vilja att engagera sig och kollektivt ta ansvar för en partiuppfattning.

Den nya individualismen vore inte mycket att säga om, om det inte vore för att vår demokrati fortfarande bygger på de politiska partierna. Det är ju fortfarande partiorganisationerna som tar fram de kandidater vi har att välja bland på listorna när det är val.

Om då allt färre vill vara med blir urvalet också allt mindre. Karriärister som går in i politiken för att skaffa sig ett bra jobb får lättare att ta sig fram. Risken ökar för att vi inte får de allra bästa personerna som våra företrädare i kommuner, landsting och riksdag.

Så länge partierna har kvar nomineringsmonopolet är det därför ett illavarslande tecken när socialdemokraterna tvingas ge upp sina föreningar. Politiken centraliseras ytterligare, vilket minskar partiernas kontakt med allmänheten ännu mer.

ANDERS JONSSON

Mer läsning

Annons